BiH
298

Vlada RS-a i RTRS se smiju u lice žrtvama zločina u BiH

Piše: E. Gorinjac
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dva su, međusobno povezana, događaja koji će obilježiti današnji dan u BiH. Dok se na Međunarodni dan nestalih osoba mnoge porodice prisjećaju svojih najmilijih kojima se u ratu izgubio svaki trag, na Palama će se organizirati svečani doček čovjeku koji je dio ekipe zaslužne za njihov nestanak i koji je odležao kaznu za počinjene ratne zločine.

Među nestalima su pripadnici sva tri naroda, među onima koji će slaviti povratak iz zatvora Momčila Krajišnika su samo oni koji podržavaju zločinca, odnosno zločin počinjen na ovim prostorima. U prvom redu to je Srpska demokratska stranka koja je i organizator fešte za haškog osuđenika.

U BiH se još uvijek traga za 9.000 osoba. Među njima su očevi, braća, sestre, majke..., među njima su i ugledni građani ove zemlje koji su mogli doprinijeti njenom napretku, ali ih više nema. O njima Radio-televizija RS-a neće napraviti specijalnu emisiju, jer bi morala objasniti kako je najveći dio njih nestao i ko je kriv za njihova ubistva, ali će zato imati direktan prijenos dočeka čovjeka čije ime će biti upisano na tamnoj strani historije ovih prostora.

RTRS na čijem je čelu, toliko godina da je i on sam zaboravio koliko, direktor Dragan Davidović, direktno će prenositi doček Krajišnika, koji će na Pale doputovati u helikopteru Vlade bh. entiteta RS.

Krajišnik je upravo proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, a koji su u velikoj mjeri počinjeni na teritoriji tog entiteta. Spomenuti Davidović je, podsjetimo, bio i ratni ministar vjere za čijeg su mandata porušene brojne džamije, a koji je također nadomak Sarajeva "braću četnike" blagosiljao zbog uzimanja oružja u ruke, o čemu svjedoči i video zapis.

Troškove prijevoza ratnog zločinca će platiti i oni građani koji žive u RS-u, tačnije poreski obveznici, kojima su ubijeni članovi porodice a za šta je kriv, između ostalih, i Krajišnik. Bošnjaci povratnici u RS-u također pune budžet Vlade koja im se ovim činom na najdrskiji način ruga i ismijava njihov gubitak.

Članovi porodica ubijenih tokom agresije na BiH i etničkog čišćenja sa prostora RS, sada također plaćaju pretplatu RTRS-u. Za to će dobiti višesatni prijenos fešte u kojoj se kao heroj slavi čovjek koji bi u svakoj civiliziranoj zemlji bio posmatran s gnušanjem, samo je u BiH i njenom entitetu RS prihvatljivo da se javni servis stavi u funkciju nazadne politike koja je dovela do smrti hiljada nedužnih građana.