BiH
0

Vlada RS-a bezrezervno podržava Radmanovićev veto

FENA
Vlada Republike Srpske konstatira da je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida donesena preglasavanjem, te da predstavlja nastavak neprimjerene retorike od političara iz reda nesrpskog naroda.

Entitetska vlada je nakon razmatranja ove odluke i veta koju je na nju stavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenila i da Odluka predstavlja nastavak pokušaja političkih lidera i visokih funkcionera iz nesrpskog naroda da presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu zloupotrebljavaju u političke svrhe, a ne da ona posluži kao osnov za potpuno pomirenje i zajednički život u BiH.

Iznoseći stavove Vlade, potpredsjednik Anton Kasipović je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, koja razmatra Radmanovićev veto, kazao da Vlada bezrezervno podržava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radmanovića u vezi s isticanjem rezerve na spomenutu odluku.

U Skupštini RS-a u toku je rasprava o ovom pitanju, a do sada su poslanici iz reda srpskih stranaka dali podršku Radmanovićevom stavu, koji, da bi bio podržan, mora dobiti dvotrećinsku većinu.