BiH
0

Vlada RS: 28 miliona KM za ublažavanje rasta cijena

FENA
Vlada Republike Srpske izdvojit će dodatnih 28 miliona KM za investiranje u socijalnom sektoru za najugroženije kategorije stanovništva kako bi ublažila posljedice posljednjih poskupljenja, izjavio je danas entitetski premijer Milorad Dodik.

On je, nakon sastanka na temu „RS u 2008. godini - mogućnosti i ograničenja“, kojem su, između ostalih, prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, te privrednici i sindikalci, kazao da će umjesto četiri biti izdvojeno još šest miliona za ublažavanje posljedica poskupljenja električne energije, tako da sada ta stavka iznosi 10 miliona KM.

Pojasnio je da su 22 miliona predviđena kao pomoć najugroženijim kategorijama stanovnika za ublažavanje posljednjeg rasta cijena.

Kada su pitanju zahtjevi Sindikata RS-a za smanjenjem stope PDV-a, Dodik je kazao da je Vlada spremna da razgovara o smanjenju sadašnje jedinstvene stope PDV-a sa 17 na 15 posto na sve proizvode, odnosno o uvođenju diferencirene stope ukoliko za to postoji spremnost na nivou BiH.

"Ukoliko bi bila prihvaćena diferencirana stopa PDV-a, oporezivanje luksuzne robe trebalo bi vršiti većom stopom od sadašnje od 17, dok bi za osnovne životne namirnice bila smanjena", rekao je Dodik.

Na sastanku je rečeno i da poslodavci treba da prijave sve zaposlene radnike kako bi se spriječio „rad na crno“, jer je to jedan od uvjeta kako bi od Vlade mogli da traže i dobiju potsticajna i razvojna sredstva.