BiH
7

Vlada, poslodavci i sindikalci razmatraju izmjene zakona o doprinosima i dohotku

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine počelo je na vanrednoj sjednici razmatrati izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima.
  • Razlog zbog čega je zakazano vanredno zajedanje je taj što uredba kojom je prolongirano uvođenje novih nameta na plaće u FBiH ističe 3. oktobra. To se odnosi na privremenu odgodu oporezivanja plaća i regresa u entitetu - izjavio je Feni predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber uoči sjednice.

Osnovna tema današnje sjednice su, kaže, predložene izmjene Zakona o doprinosima. O tome će svoje ideje prezentirati Udruženje poslodavaca.

  • Prema informacijama koje sam dobio od federalne ministrice finansija Jelke Milićević te zakonske izmjene naći će se u proceduri u četvrtom kvartalu ove godine - dodaje Biber.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović u izjavi za Fenu kaže da se razmišlja o oporezovanju svih neoporezivih davanja, što znači toplog obroka, regresa, uz paralelno smanjenje stopa doprinosa kako bi ukupan efekat bio neutralan i za fondove i za Vladu i budžet i za poslodavce.

  • Drugi korak nas veoma interesuje, a to je smanjenje doprinosa na račun nekih drugih poreza kojih ima veoma puno i koji se mogu ubrati. Smatramo da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH - poručio je Smailbegović.

Predložio je da se izmjene Zakona o doprinosima usvoje do kraja oktobra, a da se počne primjenjivati od 1. januara 2017. godine.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže za Fenu da bi sindikalci bili sretni da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju.

  • S druge strane smo spremni podržati smanjenje doprinosa radi zadržavanja nivoa zaposlenosti pogotovo u realnom sektoru. Nemamo ništa protiv, s tim da treba tražiti rješenja kompenzacije svih tih sredstava koja bi se gubila ako dođe do takvih smanjenja, odnosno ulaska povećanja plate osnovice za radnika koja bi išla za penziju i zdravstveno osiguranje - naglasio je Bajramović.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak zapravo predstavljaju Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je prolongiran.

  • Taj Pravilnik je suspendovan do 3. oktobra. Poslodavaci žele da daju i na taj Zakon određene primjedbe - kazao je predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber.

Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.