BiH
2

Vlada Njemačke donirala opremu vrijednu oko 50.000 eura

SRNA
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Mariu Knotz potpisali su danas u Sarajevu ugovor o službenoj predaji opreme u vrijednosti od oko 50.000 eura koju je Vlada Njemačka donirala ovoj policijskoj agenciji.

Knotz je istakla da donacija sadrži opremu - kamere, uređaje za noćnu rasvjetu koja će pomoći Graničnoj policiji BiH da brže i efikasnije obavlja svoje poslove.

Ona je naglasila da je i ova donacija ostvarena u okviru dobre saradnje Granične policije BiH i Saveznom policijom Njemačke.

"Policijska saradnja je od posebnog značaja za međunarodnu saradnju, jer ako ima neka oblast koja ne poznaje granice onda je to sigurno međunarodni kriminal", istakla je ona.

Dumančić je zahvalio na donaciji, istakavši da ovo nije prvi put da njemačka Vlada pomaže Graničnu policiju BiH u opremi i obukama. Granična policija BiH je do sada od njemačke Vlade dobila donacija u vrijednosti od oko sedam miliona KM.

On je naglasio da je Granična policija BiH faktički preslikala model od Njemačke i da im je njemačka policija uzor kada je u pitanju koncept, saradnja i rad.

"Ova oprema je sofisticirana i poslužit će Graničnoj policiji u najtežim i najinteresantnijim istragama, gdje će Centralna istražna kancelarija i Granična policija, kao i do sada, raditi na suzbijanju prekograničnog kriminaliteta", istakao je on.