BiH
1

Vlada KS: Utvrđen plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo u školskoj 2015./2016. godini.

U 35 srednjih škola, javnih ustanova, planirano je da se upiše 4.140 učenika u ukupno 164 odjeljenja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS prilikom utvrđivanja ovogodišnjeg Plana upisa vodilo se brojem učenika koji ove godine završavaju osnovnu školu, prostornim i kadrovskim uslovima svake škole te brojem učenika i odjeljenja koji završavaju srednju školu.

Nažalost, Zajednica srednjih škola je odstupila od ovih utvrđenih principa, te dostavila globalni plan upisa za 5.200 učenika i 208 odjeljenja, saopćeno je iz Press službe KS.

S obzirom na to da ove godine osnovu školu u Kantonu Sarajevo završava 4.167 učenika, Vlada je podržala prijedlog Ministarstva da se u odnosu na prošlu godinu u svakoj srednjoj školi broj upisanih odjeljenja smanji za jedno.

Također, nakon prvog upisnog roka koji će trajati od 23. juna do 2. jula, Vlada i Ministarstvo će pratiti tendencije upisa kako bi nakon drugog upisnog roka od 8. do 10. jula učenici mogli izvršiti upis u neku od srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Zbog isteka mandata, Vlada je danas dala saglasnost za razrješenja dužnosti predsjednika i članova skupština javnih komunalnih i javnih preduzeća nad kojim nadzor vrše ministarstva komunalne privrede, saobraćaja, privrede i pravde i uprave.

Na period od 90 dana, kako je zakonom propisano, Vlada je dala saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti na spomenute funkcije i uputila ih prema Skupštini Kantona Sarajevo na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.