BiH
7

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o taksi prijevozu

FENA
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanja javne rasprave koja je trajala 90 dana, Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj vanrednoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o taksi prijevozu u KS kojim će se prvi put oblast taksi prijevoza uvesti u zakonske okvire.

Pravni osnov za donošenje ovog zakona je Zakon o cestovnom prijevozu Federacije BiH i Rješenje Konkurencijskog vijeća BiH kojim je obavezano Ministarstvo saobraćaja KS da izmjenom postojećih propisa ili utvrđivanjem novih omogući uvjete svim registriranim taksi prijevoznicima slobodnu tržišnu konkurenciju.

U ovaj zakon ugrađena su načela vezana za slobodno formiranje cijena taksi usluga i ovjeravanje cjenovnika usluga, slobodan pristup taksi prijevoznicima koji ispunjavaju uvjete iz ovog Zakona svim kategorijama taksi stajališta pod jednakim uvjetima, maksimalno dozvoljen broj dopunskih taksi oznaka u odnosu na broj stanovnika prema omjeru od 1:500, transparentan način izdavanja slobodnih dopunskih taksi oznaka, pravnu sigurnost u odnosu na prethodno stečena prava te mogućnost efikasnijeg nadzora nad primjenom propisa davanjem ovlaštenja policijskim službenicima.

Prijedlog ovog zakona je upućen zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Vlada je dala podršku Prijedlogu odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

U pitanju je novi projekt Ministarstva stambene politike i Vlade KS kojim se u trenucima ekonomske krize i smanjenog obima prodaje stanova na tržištu pronalazi novi model koji omogućava mladim ljudima do 35 godina da pod povoljnijim uslovima osiguraju krov nad glavom.

Realizirat će se u dva koraka, i to kroz raspisivanje dva javna poziva, prvog koji će biti usmjeren na investitore i drugog namijenjenog zainteresiranim mladim ljudima u Kantonu Sarajevo.

U pitanju je specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup pomenutog stana te uz finansijsko učešće Vlade KS u iznosu od 10 posto od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno 10.000 KM.

Ovim bi se mladim ljudima omogućilo da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

Za ovaj projekt iskazano je interesovanje i drugih resornih ministara, kako bi se omogućila kupovina ovih stanova mladim uposlenicima u oblastima zdravstva, kulture, sporta i drugim.

Ovim je najavljeno da bi ovaj projekt mogao imati interresorni karakter u čijoj realizaciji bi, kroz dodatnu finansijsku podršku, učestvovala ostala zainteresirana ministarstva. I ova odluka proslijeđena je u skupštinsku proceduru.

Osim ove dvije tačke dnevnog reda, Vlada je tokom današnjeg višesatnog zasjedanja radila i na izradi Nacrta budžeta KS za 2014. godinu koji bi trebao biti utvrđen sutra za kada je zakazan nastavak ove sjednice. Također je planirano da se sutra utvrdi i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta KS za ovu godinu, saopćeno je iz Pres-službe KS.