BiH
10

Vlada KS: Uštede u komunalnoj privredi kroz izmjene sistematizacija radnih mjesta

FENA
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo na svojoj 61. sjednici utvrdila je Prijedlog Odluke o osnivanju skupština javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Nakon što se Skupština Kantona Sarajevo izjasni o ovom prijedlogu, Vlada Kantona Sarajevo će imati pravni osnov i obavezu da donese novu Odluku o utvrđivanju naknade za predsjednike i članove Skupština kantonalnih javnih komunalnih preduzeća i javnih preduzeća.

Na istoj sjednici Vlada je utvrdila i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o usklađivanju statusa Javnog preduzeća „Park“ sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH kojim se, u svrhu racionalizacije smanjenja rukovodnih radnika i smanjenja troškova poslovanja u ovom preduzeću predlaže ukidanje funkcija izvršnih direktora, što je u skladu sa spomenutim federalnim propisom.

Uz primjenu novih zakonskih propisa i racionalnom sistematizacijom radnih mjesta, u ovom preduzeću su se mogle napraviti uštede i do 400.000 KM.

Kako je naglašeno, ukoliko bi se isti model primjenio i na ostala komunalna preduzeća, godišnja ušteda po ovim osnovama mogla bi iznositi između osam i 10 miliona KM.

Vlada Kantona danas je utvrdila o Prijedlog Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

Ovom Odlukom definisani su uslovi koje kandidat treba ispunjavati za rješavanje stambenog pitanja putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, a osnovni su: da je starosne dobi od punoljetstva do 40 godina, da ima prebivalište u Kantonu Sarajevo u toku posljednje tri godine i da nema riješeno stambeno pitanje.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo našao se na dnevnoj redu današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo kao što je to i svojim zaključkom od Vlade tražila Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona.

Najavljene izmjene ticale su se naknada plaće nakon prestanka javne funkcije. Vlada je ovu tačku povukla sa dnevnog reda uz obrazloženja da ovo pitanje prethodno treba biti definisano Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, saopćila je Press služba KS-a.