BiH
8

Vlada KS uputila 10 specijalnih vozila u ugrožena područja Maglaja

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je danas iz resursa Kantonalnih javnih komunalnih preduzeća kao hitnu tehničku pomoć uputila radnike i ukupno 10 specijalnih vozila namijenjih za saniranje i čišćenje terena, pogođenog poplavom na području općine Maglaj.

Vozila su izdvojili Kantonalna javna komunalna preduzeća Rad, Vodovod i kanalizacija, Park i Pokop. Javno komunalno preduzeće GRAS će svojim autobusom vršiti svakodnevni prevoz radnika do Maglaja i natrag, a mašine ostaju na terenu ukupno tri dana, subotu, nedjelju i ponedjeljak.

"U Maglaj smo poslali ukupno 10 specijalnih vozila namijenjenih za sanaciju terena i održavanje čistoće, kao i autobus GRAS-a koji će tri dana saobraćati na relaciji Sarajevo - Maglaj - Sarajevo. Ova tehnička pomoć Maglaju sadrži i jedno vozilo sa posebnom namjenom za usisavanje mulja, dvije cisterne za vodu, dva kamiona sa utovarivačima i pet velikih kipera za odvoz smeća. Sada je najvažnije uspostaviti normalne i higijenski ispravne uvjete za život u ugroženim područjima, kako bi se spriječile zaraze. Sarajevo je od početka prirodne nepogode istovremeno pokazalo jedinstvo i snagu u odbrani Kantona od poplava i klizišta, ali i solidarnost sa ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini“, riječi su v. d. premijera Vlade Kantona Sarajevo Muhameda Kozadre.

Istovremeno je naglasio da je ovo samo jedna u nizu akcija koju provodi Vlada KS u cilju dostavljanja pomoći u hrani, odjeći, opremi, mehanizaciji i radnoj snazi ugroženim općinama na području čitave BiH te posebno istaknuo i veoma značajnu pomoć koju su JU iz oblasti zdravstva Opća bolnica "Abdulah Nakaš", Domovi zdravlja KS, Zavod za materinstvo KS, Hitna pomoć KS itd., uputili u opremi, lijekovima i posebno u medicinskom kadru Maglaju, Željeznom Polju, Olovu, Zavidovićima...

Pomoć će se nastaviti i u narednom periodu, odnosno sve dok se ne normalizuje život na ugroženim područjima, saopćeno je iz Vlade KS.