Još jedna "sjajna vijest" za građane
0

Vlada KS razmatra poskupljenje vode za 25 posto

FENA
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo razmatrat će danas Prijedlog zaključka o povećanju cijene vode i odvodnje otpadnih voda od 25 posto te uvođenje naknade za održavanje vodomjera, koji će se realizirati putem KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo, potvrdio je danas na pres-konferenciji premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

"To što je ovaj prijedlog zaključka na dnevnom redu današnje sjednice, ne znači da će on kao takav biti i usvojen, ali će javnost pismeno biti obaviještena o tome", dodao je Musić.

Naglasio je da će već sljedeće sedmice biti organiziran sastanak na kojem će biti prisutni predstavnici Elektroprivrede, ministri svih ministarstava u čijoj su nadležnosti javna komunalna preduzeća koja su dužnici po osnovu električne energije.

Očekuje se da će taj sastanak polučiti određene zaključke koji će za rezultat imati izlazak iz te situacije, a najvjerovatnije tako što će komunalnim preduzećima biti omogućeno da dugovanja isplaćuju u mjesečnim ratama, a da pristigle račune uredno plaćaju.

"Elektrodistribucija" Sarajevo uputila je preduzeću "Vodovod i kanalizacija" obavještenje o obustavi isporuke električne energije, ukoliko preduzeće ne isplati dug od 1.864.433,81 KM, najkasnije do 26. oktobra.

U slučaju neizmirenja obaveza, najavljeno je isključenje električne energije za danas na lokalitetima Stup - Pejton, Laboratorija za ispitivanje i kalibraciju vodomjera i Servis za remont pumpnih agregata, Butila bb, Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama i Terezija 38, zgrada Pogona "Kanalizacija".

Po riječima izvršnog direktora Sektora za ekonomske i pravne poslove Mirsada Avdića, preduzeće nije platilo dva računa i to zbog velikih poskupljenja, jer struju sada plaćaju po 800.000, umjesto 500.000 KM, koliko je ranije izdvajano za ovu stavku.