BiH
386

Vlada KS: Radnici GRAS-a su nanijeli štetu građanima i privrednicima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Štrajk uposlenika u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Gradski saobraćaj - GRAS" protuzakonito je otuđenje imovine Kantona Sarajevo čime je onemogućeno korištenje javnih prijevoznih sredstava.

Ovo je jedna od konstatacija s vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo koja je održana danas, kada je prezentirana informacija o ovom štrajku nakon prikupljanja svih podataka i okolnosti nakon obustave javnog gradskog prijevoza.

Iz Vlade je rečeno da ova obustava ima i obilježje sprečavanja obavljanja funkcije javnog gradskog saobraćaja, nanošenje materijalne štete građanima KS, privrednim i javnim subjektima te samom Kantonu Sarajevo, a sve to za posljedicu je imalo potpuno onemogućavanje obavljanja redovnih svakodnevnih aktivnosti građana i pravnih subjekata.

"Sve ovo upućuje na zaključak da su radnici KJKP GRAS ovakvim postupcima zloupotrijebili svoje službene dužnosti i na taj način nanijeli štetu i teže povrijedili prava građana i privrednih subjekata KS", smatraju u Vladi.

Stoga su jednoglasno zaključili da se ovaj put ne smije tolerisati i dozvoljavati "nezakonito ponašanje koje po pravilu, nekoliko puta godišnje organiziraju predstavnici Sindikalnog odbora KJKP GRAS te da se konačno mora stati u kraj anarhiji koja vlada u ovom komunalnom javnom preduzeću".

Podsjetili su da Vlada i dalje radi na osiguranju alternativnog prijevoza, ali ističu da zbog gužvi u prijevozu saobraćanje autobusa od Ilidže do Vijećnice traje od 120 do 150 minuta.

Krizni štab koji je Vlada formirala zbog problema u javnom prijevozu tražio je pomoć i od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je dao podršku Vladi za rješavanje problema te ponudio konkretnu pomoć za nabavku autobusa za gradski prijevoz, no još nema tačnih podataka da li je to i ispoštovao.

Napomenuli su da je budžetom KS za ovu godinu planirano za GRAS 23.523.600 KM, a do sada je uplaćeno 5.334.542 KM. Također Skupština je preuzela kreditne obaveze GRAS-a u iznosu od 23.596.000 KM koje je izvršila.