BiH
4

Vlada KS prihvatila zahtjeve, dio o GRAS-u nedorečen, Šerak zadovoljan

Piše: M. N.
Vlada Kantona Sarajevo je na 63. sjednici razmatrala zahtjeve Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo a koje su predstavnici sindikata iznijeli pred Skupštinu i Vladu na sastanku održanom prije deset dana. Vlada KS je prihvatila navedene zahtjeve a njihova realizacija će se ostvarivati uz potpunu koordinaciju zakonodavne i izvršne vlasti, sindikata i upravljačkih struktura svih kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede KS Adem Šerak kazao je kako je to korak naprijed.

"Po meni ima dobrih pomaka i prijedloga da se radi na boljitku komunalne privrede. Zaključke ću predati sindikalnim organizacijama da se očituju o njima. Mišljenja sam da ovo ide prvi put u pravcu u kojem želim", rekao je Šerak za Klix.ba.

Vlada Kantona Sarajevo saopćila je da će redovno isplaćivati tranše svim komunalnim preduzećima, kako je planirano u Budžetu Kantona Sarajevo za 2014. godinu, kao i subvencije za povlaštene kategorije stanovništva.

"Sva ostala primanja radnika u nadležnosti su samih preduzeća i njihovih rukovodilaca. U cilju sprečavanja nelegalne prodaje na ulicama u blizini pijaca, a što je bilo navedeno u jednom od zahtjeva radnika, Vlada Kantona Sarajevo je naložila Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da pokrenu pojačane aktivnosti i mjere uklanjanja nelegalnih uličnih prodavača. Vlada je podržala zahtjev sindikata o formiranju radne grupe za rješavanje spomenutih problema te sugerisala da ona bude sastavljena od poznavalaca struke koji mogu ponuditi najmjerodavnija rješenja navedenih problema", saopćeno je iz Vlade KS.

No, iako u dokumentima stoji da je Vlada KS prihvatila zahtjeve Sindikata, nigdje se ne spominje da li se pod tim podrazumijeva da su prihvatili i zahtjev Sindikata GRAS-a da ovo preduzeće radi na ekonomskim principima.

"Za GRAS nije ništa konkretno napisano. Nigdje ne piše da nam je dozvoljeno da radimo na ekonomskim principima, a nismo uvršteni u budžet i ne daju nam da povećamo subvencije za 5 KM. Ne preostaje nam ništa drugo", rekao je za naš portal Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata radnika GRAS-a.

Muminović ističe kako je tačka 1 preskočena, a da se navodi da će Vlada KS raditi na tome da ispoštuje zaključke koje je usvojila Skupština KS 23.12.2013. godine.

"Mi ćemo u ponedjeljak održati sjednicu Predsjedništva Sindikata GRAS-a i tražit ćemo da razgovaramo s predstavnicima radne grupe s kojima smo razgovarali i prije. Mi ćemo pristati na bilo koji model rješenja, ali mislimo da nema drugog - ili uvrštavanje u budžet ili rad po ekonomskim principima", naglasio je Muminović.

Nakon sjednica koje će biti održane u sindikalnim organizacijama Sindikata komunalne privrede KS bit će poznato koji su daljnji koraci komunalnih radnika, te da li će biti novih protesta.