BiH
245

Vlada KS prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora: Smijenjen Vahid Ćosić

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu komesara Vahida Ćosića, potvrdio je za Klix.ba premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je danas prisustvovao vanrednoj sjednici.

Do imenovanja policijskog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo dužnost policijskog komesara će obavljati načelnik Sektora uniformirane policije u Upravi policije MUP-a KS, glavni inspektor Mevludin Halilović počevši od 19. novembra 2016. godine.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS je na hitnoj sjednici održanoj 12.10.2016. godine, a u vezi sa događajima u Kantonu Sarajevo, ocijenio sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo nezadovoljavajućom.

Nezavisni odbor je na vlastitu inicijativu 12. oktobra ove godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS), te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e i Granične policije BiH.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlasti.

Podsjećamo i da je advokat Dragan Međović podnio ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić je podnio inicijativu za smjenu policijskog komesara 21. oktobra ove godine, nakon što je Vlada KS održala vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji na području KS.