BiH
0

Vlada KS postigla dogovor sa sindikatom GRAS-a

FENA
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj je sjednici, nakon sastanaka sa predstavnicima Sindikata "Grasa", menadžmentom i Nadzornim odborom te kuće, zaključila da se zbog poboljšanja neosporno teške finansijske situacije u "Grasu" akontativno uplati 1,5 miliona KM.

Taj iznos bit će uplaćen za poboljšanje tekućeg poslovanja, a zaključeno je da se, također akontativno, za maj i juni uplate sredstva predviđena za prevoz penzionera te sredstva za prevoz boračke populacije i studenata.

Izvještaj Revizije o finansijskom poslovanju preduzeća još ranije je vraćen menadžmentu na ponovno izjašnjenje i očitovanje, te Vlada KS od menadžmenta traži da se što prije izjasni po zaključcima iz tog Izvještaja.

Također, traži da se predoči urgentni akcioni plan kako bi se odredili prioriteti rješavanja problema, jer je očigledno da su problemi nagomilani i da će trebati jasne odrednice prioriteta rješavanja situacije.

I sama svjesna dužine trajanja procedura koje se provode po federalnom Zakonu o javnim nabavkama, Vlada skreće pažnju da je to jedini mogući legalan način da se nabave, u ovom slučaju osnovna sredstva za rad kao sto su nafta, ulje, maziva, rezervni dijelovi, i drugo.

Iako nije u njenoj nadležnosti, Vlada KS će i dalje urgirati za promjenu federalne Uredbe o kupovini mjesečnih karata budžetskih korisnika kako bi se iznašla mogućnost da glavni grad države bude posebno tretiran u okviru ove Uredbe.

Odluka o javnom prevozu u Kantonu Sarajevo, koja treba biti usvojena do kraja ljeta ove godine, definirat će odnose prevoznika, redove vožnje i njihovo usklađivanje, stajališta i druge elemente.

Menadžment "Grasa", kako je naglašeno, i dalje će raditi na kadrovskoj konsolidaciji u preduzeću, a širi i detaljniji razgovori o sveukupnoj situaciji u tom preduzeću bit će vođeni 14. juna, kada je najavljena posjeta premijera i Vlade Kantona Sarajevo "Grasu", saopćeno je iz Pres službe KS.