CCI ustanovio
0

FOTO / Vlada KS postala efikasnija, ali je Skupština nestabilna

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) saopćili su danas da je primjetan znatan napredak u efikasnosti i efektivnosti rada Vlade Kantona Sarajevo, ali da to neće imati velikog značaja ukoliko stabilnom skupštinskom većinom i odgovornošću zastupnika ne bude jasno demonstrirana volja za pozitivnim promjenama i konkretnim rezultatima.
Miloš Karišik i Majda Behrem-Stojanov (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Miloš Karišik i Majda Behrem-Stojanov (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov, prezentirajući rezultate Izvještaja o monitoringu rada Skupštine i Vlade KS-a u proteklom periodu, koji su proveli CCI, kazala je danas na pres-konferenciji da će u suprotnom i ovaj saziv Vlade i Skupštine ući u rizik ostvarivanja skromnih rezultata, bavljenja samima sobom i zanemarivanja gorućih problema građana ovog kantona, što je na prethodnim izborima bilo kažnjeno od birača.

Konsultant za monitoring CCI-a Miloš Karišik podsjetio je da su, nakon što su prvi konstituirali kantonalnu vlast u FBiH, Skupština i Vlada Kantona Sarajevo u poređenju s prethodne četiri godine startali s dosad najambicioznijim programima rada.

"Međutim i ovdje su, kao i u većini institucija vlasti u BiH, godišnji programi rada usvojeni sa znatnim zakašnjenjem, na kraju prvog tromjesečja. Tako su i Skupština i Vlada prekršili odredbe vlastitih poslovnika o radu", kazao je on.

Prema izvještaju CCI-a, Vlada KS-a ostvarila je relativno visoki stepen realizacije Programa rada i ta dinamika išla je uzlaznom putanjom od početka godine. Od planiranih 228 mjera u prvom polugodištu, zaključno s 30. julom realizirano je 179 mjera ili 78,5 posto planiranog. Na godišnjem nivou, od planiranih 309 mjera realizirano je 179 ili 58 posto.

Vlada KS-a utvrdila je sve mjere predviđene dnevnim redom, a mjere koje su bile povučene i vraćene na doradu, nakon dopune, ponovo su stavljene na dnevni red i usvojene. To ukazuje na visoki nivo efikasnosti i jedinstva Vlade.

Dobru dinamiku realizacije programa rada Vlade, Skupština KS-a nije ni približno pratila. Tako je od 208 planiranih mjera u ovoj godini, u prvom polugodištu Skupština usvojila tek 63 ili oko 30 posto od godišnjeg plana.

Kad su u pitanju zakoni, situacija je još lošija. Prema Programu rada Skupštine KS-a u prvom polugodištu ove godine planirano je donošenje 23 zakona i to deset prijedloga i 13 nacrta zakona. Skupština je za to vrijeme usvojila tek šest prijedloga zakona, jedan zakon nije usvojen, a u proceduri je šest zakona usvojenih u formi nacrta, dok čak deset zakona nije ni razmatrano.

Skupštinska većina često je bila na samoj granici zbog odsustva pojedinih zastupnika sa sjednica.