Prvi u BiH
0

Vlada KS pokrenula izmjenu ustava u skladu s presudom Sejdić-Finci

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo podnijela je danas predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, te ih proslijedila u skupštinsku proceduru na razmatranje i usaglašavanje s presudom Ustanovnog suda FBiH o prenosu nadležnosti s KS na općine, te presudom Sejdić - Finci koju je donio Sud u Strazburu.

Na ovaj način Vlada KS je prva u BiH pokrenula izmjenu Ustava KS s ciljem uvažavanja presude iz slučaja Sjedić - Finci, jer će se jednaka prava dati i kategoriji stanovništva koji se izjašnjavaju kao "ostali", a što su svojom inicijativom zatražili i poslanici u Skupštini KS koji se tako izjašnjavaju.

Također je usvojen i Prijedlog zakona o rudarstvu KS, te proslijeđen u skupštinsku proceduru na razmatranje i usvajanje na narednoj sjednici.

Donošenje ovog zakona je proisteklo kao obaveza vladama kantona u FBiH propisana Zakonom o rudarstvu FBiH koje je najveći dio nadležnosti u ovoj oblasti prenio upravo na kantone.

Na prijedlog ministra privrede Vlada je donijela Odluku o iznosima novčanih podsticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za tekuću godinu.

Danas je usvojen i Plan upisa 4.700 učenika u prvi razred srednjih škola na području KS, koliko ih ove godine završava osnovnu školu.

Kako je precizirano, prvi konkursni rok trajat će od 11. do 22. juna ove godine, dok će se prijemni ispiti održati 25. i 26. juna.

Drugi konkursni rok trajat će od 2. do 4. jula 2012. godine.

Prema ovom Planu na raspolaganju ovim učenicima bit će 196 odjeljenja koliko je ove godine globalno planirano.

Ovim Planom se također željelo podstaći upisivanje učenika u proizvodna zanimanja u tehničkim i stručnim školama, te postepeno smanjivanje upisa učenika u gimnazije, jer upravo završenih gimnazijalaca ima najviše na evidenciji kod Službe za zapošljavanje.

Nakon provedene procedure Vlada je imenovala Ljiljanu Pelidiju za direktoricu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Za direkoricu JU Srednjoškolski centar Ilijaš imenovana je profesorica stručno-teoretskih predmeta Nihreta Rahić, dok su za direktore Osnovne škole “Saburina” i Pete osnovne škole Ilidža imenovani profesor maternjeg jezika Avdija Hasanbegović i profesor vjeronauke Huso Ramića.

Donesena je i izmjena Rješenja o imenovanju Savjeta za nauku KS, pa su u umjesto Dejana Miloševića i ranijeg ministra Emira Suljagića u Savjet imenovani Mirjana Vuković i aktuelni ministar Fahrudin Oručević, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.