BiH
41

Vlada KS osniva novu turističku zajednicu, najavljene korjenite promjene u ovoj grani privrede

Piše: A. B. i S.H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je održao sastanak sa predstavnicima hotelijera o temi stanja u turizmu i Turističkoj zajednici KS. Istaknuto je da je stanje u ovoj grani privrede katastrofalno, bez ikakve jasne vizije te je najavljeno osnivanje nove turističke zajednice.

Na sastanku je bilo riječi o zakonu o turizmu i njegovo primjeni, turističkoj zajednici i drugim prednostima i manama zakona o turizmu, a koji je na snazi u KS, iako se čeka ocjena njegove ustavnosti.

"U jednom trenutku osjetili smo se prozvanim jer iz Turističke zajednice KS kažu kako su njih osnovali hotelijeri i kako im Vlada KS želi nešto uzeti, pa smo željeli provjeriti je li to tako. Uvjerili smo se da je stanje u turizmu i lošije nego što smo pretpostavljali i evidentno je da ta turistička zajednica ne uživa podršku nikoga ko dolazi iz tog sektora", kazao je Konaković.

Vlada KS na sutrašnjoj sjednici pokreće postupak osnivanja nove turističke zajednice

On je istakao kako će sutra biti održana sjednica Vlade KS, gdje će se donijeti bitne odluke o turizmu i Turističkoj zajednici KS, a koje će voditi ka poboljšanju stanja u toj oblasti, najavivši pokretanje postupka za osnivanje nove turističke zajednice.

"Parafiskalni nameti propisani od države, trenutno ubire i uživa grupa građana okupljena u udruženje Turistička zajednica KS. Imamo totalnu neorganizaciju možda i najpotentnijeg segmenta privrede. To je jedan zatvoreni krug, gdje ni sami turistički radnici ne znaju gdje se troši njihov novac, a niko nije imao uvida u njihovo poslovanje", naglasio je Konaković.

Prošle godine Turistička zajednica KS imala je prihod od tri miliona i 700.000 KM. Konaković je kazao da optužuju Turističku zajednicu za netransparentan rad.

"Od 2015. godine presudom Ustavnog suda BiH turističke zajednice kantona prestaju da postoje. Oni ubiru novac, a nikome ne podnose račune. Predsjednik Turističke zajednice KS je ujedno i predsjednik Turističke zajednice FBiH. Oni nisu dio našeg sistema. Mi ćemo formirati legalnu Turističku zajednicu", zaključio je Konaković.

Da situacija u turizmu u KS, a i šire nije najbolja kazao je i Tarik Jašarević, direktor Turističke agencije Relax tours.

"Drago mi je što je ova Vlada KS konačno odlučila da uredi ovu oblast. Jer mi imamo situaciju da je 70 posto turizma preuzela siva zona, počevši od prevoznika, pa preko turističkih vodiča i drugih segmenata", kazao je Jašarević.

Optužbe da Vlada KS krši zakon

S druge strane advokat Turističke zajednice Kantona Sarajevo Ahmed Žilić za Klix.ba je kazao da premijer KS Elmedin Konaković nije postupio u skladu sa zakonom kada je došao u prostorije Turističke zajednice i saopćio kako će je Vlada KS u narednom periodu preuzeti.

Kako navodi advokat Žilić, premijer Vlade KS u odnosu prema Turističkoj zajednici KS u svom radu ismijava se vladavini prava, grubo krši Ustav i zakone kao i proceduru rada Vlade KS, isključuje resorno Ministarstvo privrede KS iz rada.

"Turistička zajednica KS, vaninstitucionalno preuzima u svom interesu, sigurno ne u korist kantonalnih organa vlasti KS, podijeljene nadležnosti između Federacije i kantonalnih organa vlasti čime doprinosi 'homogenizaciji kantona' - stvaranju jednog, drugog i trećeg entiteta, što će generirati veliki politički, ali i pravni problem. Turistička zajednica KS se obratila 8. augusta 2016. godine Vladi KS, premijeru, svim ministrima, Pravobranilaštvu KS u kojem je detaljno iznijela ozbiljna kršenja zakona i procedura rada premijera Konakovića te tražimo da se premijer očituje o svim otvorenim pitanjima/optužbama, a potom i Vlada KS na zakonit transparentan način izjasni o ovome. Premijeru nećemo dozvoliti da bude nedosljedan u svom radu, jer svako mora odgovarati na jednak način", navodi advokat Žilić.

Dodaje kako je premijerova inicijativa da Turistička zajednica KS pređe u posjed Vlade KS, protivna vladavini prava, utemeljena je na stvaranju vaninstitucionalnih grupa, isključivanju resornog ministarstva, nezakonitom i neustavnom preuzimanju ovlasti Vlade KS. Advokat očekuje da će se dokument o obraćanju Turističke zajednica i njen zvaničan stav razmatrati na narednoj Skupštini KS na čiji je protokol i dostavljen dokument.

Iz Turističke zajednice su prethodno kazali, a advokat Žilić potvrdio da se posebno bahatim smatra i način na koji je premijer Konaković došao u Turističku zajednicu, odnosno što je s njim došao i ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, što, prema njihovim riječima, predstavlja demonstriranje sile.