BiH
1

Vlada KS: Odobreni krediti za mala i srednja preduzeća

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji u najvećoj mjeri tretira usklađivanje s incijativama o proširivanju lica i grupa koja se oslobađaju od plaćanja sudske takse.

U nacrtu je predloženo da se od plaćanja ove takse izuzmu logoraši i žrtve teškog kršenja međunarodnog prava, žrtve nasilja u porodici, privredna društva koja zapošljavaju lica s invaliditetom, žrtve nasilja po osnovu spola te porodice pripadnika teritorijalne odbrane.

Vlada KS danas je donijela Program o izmjenama i dopunama Programa za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2013. godini.

Izmjene Programa podrazumijevaju povećanje iznosa sredstava za Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja za 120.000 KM te se povećan broj korisnika sa 86 na 126 u Programu sufinasiranja zapošljavanja ''800 +'' uz novih 2.880.000 KM.

Vlada KS dala je saglasnost na Odluku o odobrenju kredita malim i srednjim preduzećima iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu, u iznosu od 924.00000 KM, a iz sredstava ostvarenih povratom ranije plasiranih kredita za ovu namjenu.

Po ovoj Odluci kreditna sredstva, u iznosu od 924.000 KM, su odobrena za ukupno deset malih i srednjih preduzeća koja bi prema dostavljenim biznis planovima, realizacijom ove kreditne linije zaposlila ukupno 44 nova radnika.

Vlada je dala saglasnost Školskom odboru JU Osnovna škola ''Stari Ilijaš''Ilijaš da se Mahir Dević, profesor pedagogije, imenuje za direktora, a Školski odbor JU Srednja građevinsko-geodetska škola dobio je saglasnost Vlade da Ramovića Hajrudina, diplomiranog inžinjera hemije, imenuje za direktora te škole.

Članovi Školskih odbora u 35 škola u Kantonu Sarajevo zbog isteka mandata razriješeni su dužnosti, a do okončanja procedura javnih konkursa, na ove funkcije imenovani su vršioci dužnosti, saopćeno je iz Vlade KS-a.