U srijedu sjednica
0

Vlada KS odgodila izjašnjavanje o poskupljenju vode i grijanja

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je na današnjoj sjednici da izjašnjavanje o povećanju cijene vode i odvodnje otpadnih voda kao i cijene centralnog grijanja u KS-a odgodi za srijedu, 9. novembra.

Na sjednicu kantonalne Vlade, koja je najavljena za srijedu, bit će pozvani i predstavnici upravljačkih struktura i menadžmenta preduzeća "Vodovod i kanalizacija", "Toplana" i "Sarajevogasa".

Posebnim zaključkom Vlada je obavezala predstavnike ovih preduzeća da do tada dostave planove i mjere koje će do 31. decembra provesti u ovim preduzećima, u smislu racionalizacije poslovanja i izdataka za koje Vlada smatra da su preveliki i neracionalni u odnosu na ostale korisnike budžeta.

Također, Vlada KS-a će paralelno razmatrati i odrediti se prema mjerama zaštite 8.878 osoba, koje bi došle u težak materijalni položaj ukoliko dođe do poskupljenja ovih komunalija i koje su trenutno korisnici socijalnih davanja u KS-u.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za zaposlenike u predškolskim ustanovama KS-a kojom se oni razvrstavaju u 20 platnih razreda, te se njihovi koeficijenti plaća izjednačavaju s koeficijentima uposlenika zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Vlada je izdvojila 46.000 KM u svrhu stambenog zbrinjavanja "sarajevskih četvorki" porodice Čimpo, te 100.000 KM kao pomoć narodu Turske za ublažavanje posljedica nedavnog zemljotresa, saopćila je Press službe KS.