BiH
0

Vlada KS o programu finansiranja iz oblasti turizma za 2007.

FENA
Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici razmatrala je i usvojila raspored iznosa za sufinansiranje projekata iz oblasti turizma za 2007. godinu.

Jedan od najznačajnih projekata je sanacija dvosjedne žičare Crni vrh na lokalitetu Štinji do na Bjelašnici. Vlada KS-a je s preduzećem ZOI '84. planirala 400.000 KM i namjera je da se do početka skijaške sezone izvrši potpuna sanacija žičare, kazao je danas na pres-konferenciji ministar privrede KS-a Abid Šarić.

Vlada KS-a je sufinansirala s 80.000 KM i projekt u vezi s lokalitetom Igmana i Bjelašnice. Radi se o izradi glavnog projekta i početku realizacije projekta Bijela rijeka Trnovo, koji se odnosi na stvaranje uvjeta za proizvodnju vještačkog snijega i zasnježivanje staza na Igmanu i Belašnici.

Ministarstvo privrede KS-a je izdvojilo i 50.000 KM za sanaciju Spomenika prirode Vrelo Bosne. Radi se o sanaciji pješačkih staza i sanaciji mostova, ograda i uređenju parkinga. Vrijednost projekta je oko 170.000 KM a sufinansijeri su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, Ministarstvo privrede i JKP Park.

Vlada KS-a je usvojila i Izvještaj o radu zdravstvene inspekcije Kantona Sarajevo za 2006.

Usvojena je također i Odluka o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija talentiranim učenicima i studentima iz školske 2005./2006. godinu

Riječ je o odluci po kojoj se na raspolaganje stavlja 260.000 KM za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola i redovnih studenata visokoškolskih ustanova KS-a. Deset posto od tih iznosa izdvaja se za djecu Srebrenice koja su bez oba roditelja, a na prijedlog Fondacije djeca Srebrenice.

Iznosi stipendija će ovisiti o broju aplikanata koji će zadovoljiti kriterije. Konkurs, koji bi trebao biti objavljen početkom naredne sedmice bit će otvoren 15 dana za predaju aplikacija.

Ministarstva obrazovanja i nauke i rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica izdvojila su po 50.000 KM za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola koji su u stanju socijalne potrebe.

Prema podacima Centra za socijalni rad KS-a na području Kantona Sarajevo takvih učenika ima oko 1.000.

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju kantonalne javne ustanove Spomenik prirode Vrelo Bosne.