Povećane upisnine na Medicini
10

Vlada KS nije dala saglasnost za izbor rektora UNSA

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerzitata u Sarajevu, a koja tretira izmjene cijena troškova na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Oduka je donesena nakon što je Medicinski fakultet pokrenuo incijativu za ove izmjene zbog povećanja troškova studija na ovom fakultetu.

Za prijemni ispit na ovom fakultetu, umjesto dosadašnjih 40,00 KM studenti će plaćati 100,00 KM, upisnine za redovne studente koji prvi put upisuju odgovarajuću godinu studija (stari sistem studija i prvi ciklus bolonjskog studija) sada će iznositi 300,00 KM, a ne dosadašnjih 100,00 KM, za redovne studente koji se finansiraju iz budžeta, a obnavljanju godinu studija upisnina će iznositi 800,00 KM, umjesto dosadašnjih 200,00 KM.

Prijava i odbrana magistarskog rada plaćat će se po 300,00 KM. Izmjene se odnose i na redovne studente koji sami snose troškove studiranja na Medicinskom fakultetu, za što će za prvi ciklus studija studenti morati izdvojiti 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 3.000,00 KM. Ova izmjena se odnosi kako na studente iz BiH, tako i na studente koji nemaju državljanstvo BiH, uključujući i studente koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije.

Vlada Kantona Sarajevo nije dala saglasnost Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu da se prof. dr. Muharem Avdispahić imenuje za rektora Univerziteta u Sarajevu na mandatni period 2012.-2016. godina jer procedura za izbor i imenovanje rektora Univerziteta u Sarajevu nije provedena u skladu sa Zaključkom UO Univerziteta donesenim na 47. sjednici Upravnog odbora održanoj 27. februara . Upravnom odboru je trebala biti dostavljena rang lista kandidata koji zadovoljavaju sve kriterije za izbor rektora, navedeno je u žalbi jednog od kandidata, a Senat je izvršio izbor rektora provođenjem dva kruga glasanja na osnovu kojeg je predložen jedan kandidat.

Vlada je uvažila navedene nepravilnosti te naložila UO da poništi Konkurs za izbor i imenovanje rektora od 25.aprila i objavi novi konkurs čiju će proceduru provesti u skladu sa spomenutim Zaključkom UO Univerziteta u Sarajevu iz februara mjeseca ove godine, saopćila je Pres-služba Kantona Sarajevo.