BiH
263

Vlada KS naredila uspostavu saobraćaja i procesuiranje odgovornih za štrajk

Piše: J. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo naređena je hitna uspostava javnog gradskog prijevoza i procesuiranje odgovornih za štrajk koji je jutros blokirao glavni grad naše zemlje.

Na vanrednoj sjednici, koja je održana danas, Vlada KS je naložila Skupštini, Nadzornom odboru i direktorici GRAS-a uspostavu saobraćaja i procesuiranje odgovornih.

"Ukoliko saobraćaj ne bude uspostavljen do 16 sati, naložit ćemo uvođenje alternativnog saobraćaja", rekao je premijer Suad Zeljković.

Osim hitnog uspostavljanja tramvajskog, trojejbuskog, autobuskog i minibuskog saobraćaja, Vlada KS je naložila utvrđivanje razloga nastanka nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i pokretanje odgovarajućih materijalnih, krivičnih i disciplinskih mjera protiv odgovornih osoba.

Premijer KS Suad Zeljković kazao je kako je ovo drugi slučaj u posljednjih mjesec i po dana po istom scenariju.

V. d. direktorice GRAS-a Mubera Begić-Žiga kazala je kako je kao građanka Sarajeva tužna i ljuta zbog činjenice da Sarajlije jutros nisu imale prijevoz.

"GRAS je preduzeće koje ima mnogo problema. Nakon jutrošnjeg obraćanja zaposlenicima, oni su odbili moju preporuku i molbu da uspostave saobraćaj. Međutim, rekli su mi da je to jedina mjera. Nažalost, ni oni sami nisu shvatili ozbiljnost situacije. Još jednom molim vozače da obavljaju svoju radnu dužnost, jer nikakav problem se neće riješiti na ovaj način", kazala je Begić-Žiga.

Resorni ministar Jusuf Bubica dodao je kako su glavni razlozi za štrajk više spoljni faktori nego unutrašnji, aludirajući na političke razloge.

"Organizacija dolazi s vana. Unutar GRAS-a nije bilo razloga za ovako brzo i radikalno djelovanje protiv građana Sarajeva", kazao je Bubica.

MInistar finansija Muhamed Kozadra kazao je kako je Vlada KS ispoštovala sve obaveze prema radnicima GRAS-a i kako je plaća za februar uplaćena danas. U Vladi tvrde kako nijedan razlog za štrajk nije postojao.

"GRAS je sa današnjim danom dobio ukupno 5.192.000 KM u ovoj godini. GRAS je jedan od budžetskih korisnika prema kojem su sve obaveze izmirene. Posljednja uplata je bila po isključenju električne energije, 28. marta smo platili 200.000, a 5. marta 1.347.000", kazao je Kozadra.

Prmijer Zeljković dodao je kako rješavanje problema GRAS-a nije jednostavno i da će se, ukoliko se žele povući radikalne mjere, morati trpjeti i radikalne posljedice, misleći na nerede.

Zeljković je potvrdio da u ovom slučaju postoji vanjski politički utjecaj s ciljem obaranja postojeće Vlade KS. Na upit šta će se desiti ukoliko ne dođe do uspostave saobraćaja do 16:00 sati, Zeljković je kazao kako će u nastavku vanredne sjednice Vlada KS uputiti zahtjev za angažovanje svim operaterima koji raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, bez obzira na to da li se nalaze u Kantonu Sarajevo ili ne.

On je dodao kako je današnji štrajk ostavio i velike posljedice u sistemu obrazovanja.

Premijer KS je rekao da su u kontaktu sa alternativnim prijevoznicima koji mogu reagovati odmah čime će biti uspostavljene osnovne linije u KS.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović kazao je kako je ovaj štrajk u potpunosti ilegalan, jer nije najavljen niti je potpisan sporazum o obavljanju zakonski propisane količine rada.

"Za sve one koji se ne budu odazvali vršenju svoje radne dužnosti, odnosno uspostavi saobraćaja, dužni smo provesti postupke ocjene kršenja radne dužnosti svakog radnika ponaosob, što uključuje i mjeru otkaza", izjavio je Petrović.

Zeljković je dodao kako je u ovom slučaju došlo do klasične i namjerne otimačine vlasništva KS.

"Zbog toga je Sindikat vrlo mudro rekao da ne učestvuju u ovome ispravljajući grešku od prošlog puta. Neformalna grupa od 300, 400 ili 500 ljudi se okupila i izražava svoju volju zauzimajući vlasništvo KS. Šta bi bilo da radnici Vodovoda zauzmu bazen u Bačevu i kažu da ne daju vodu građanima Sarajeva ili da to urade radnici Toplana", pita se premijer KS te dodaje kako između današnje i prethodne plaće radnicima GRAS-a nije prošlo ni 30 dana.