BiH
7

Vlada KS će na sljedećoj sjednici korigovati cijene vode

Klix.ba
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prijedlog odluke o utvrđivanju cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda povučen je danas sa dnevnog reda 42. sjednice Vlade Kantona Sarajevo u nastavku zasjedanja.

Ova tačka bit će razmatrana na sljedećoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo. Inače, donošenjem ove odluke Vlada će korigovati odluku o utvrđivanju cijene vode u KS.

Vlada KS nije razmatrala ni Izmjene i dopune Operativnog plana za provođenje šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma na području KS u 2013. godini, zbog odsustva ministra privrede Emira Hrenovice.

Vlada je na ovoj sjednici usvojila Informaciju o broju lica sa područja KS stavljenih pod starateljstvo JU Kantonalni centar za socijalni rad. Prema ovoj informaciji, ukupan broj maloljetnih i punoljetnih osoba koje su u Kantonu Sarajevo stavljene pod starateljstvo je 1.027, i to: 252 maloljetne i 775 punoljetnih osoba. Od ovog broja, za njih 400 staratelji su zaposlenici općinskih službi socijalne zaštite, i to: 158 za maloljetne i 242 za punoljetne štićenike. Na ovaj način članovi Vlade su informisani sa radom i svim problemima sa kojima se JU Kantonalni centar za socijalni rad kontinuirano suočava u obavljanju funkcije organa starateljstva. Radi njihovog prevazilaženja, zaključeno je da se uputi inicijativa prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da se Pravilnik o visini iznosa i načinu isplate mjesečne naknade za rad staratelja i osobe imenovane za vršenje dužnosti staratelja u organu starateljstva uskladi sa Porodičnim zakonom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje iznosa naknade za rad staratelja na način da isti ovisi o radu i zalaganju u zaštiti štićenikove imovine, te da shodno tome navedeni iznos naknade ne može biti izražen u fiksnom iznosu.

Zaključeno je i da se poslovi i budžetska sredstva planirana za održavanje i dalji razvoj i unapređivanje informacionog sistema uspostavljenog u Ministarstvu za boračka pitanja, u cilju praćenja ostvarivanja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite na području Kantona Sarajevo, prenesu u nadležnost Zavoda za informatiku i statistiku.