BiH
15

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Prijedlog budžeta za 2016.

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu u iznosu od 696. 292. 200 KM o kojem će se Skupština Kantona Sarajevo izjašnjavati na svojoj sjednici 29. decembra.

Na ovaj iznos, nakon okončanja godišnjeg popisa, biće unesena i razgraničena sredstva. Nepokriveni akumulirani deficit iz prethodnih godina koji iznosi nešto manje od 50 miliona KM biće pokriven planiranim suficitom u 2017. i 2018. godini u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH.

Budžet u narednoj godini ocijenjen je kao realan i planirani prihodi su u skladu sa najavljenim projekcijama Federalnog ministarstva finansija.

Kako je istaknuto na današnjoj sjednici, u budžetu su obezbjeđena sredstva za sve zakonima planirane izdatke, za realizaciju dijela pravosnažnih sudskih rješenja, za kapitalne projekte, kao i za 10.880 godišnjih plaća zaposlenih u javnom sektoru.

Uz budžet, zastupnici će se izjašnjavati i o Zakonu o izvršavanju budžeta u narednoj godini.

Uporedo s budžetom za 2016. godinu, na sjednici Skupštine će se odlučivati o Programu rada i finansijskom planu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo čije prijedloge je Vlada danas podržala. Planirani prihodi ove službe u narednoj godini su 44. 495. 000 KM od čega najveći dio ovih sredstava je namijenjen novčanim naknadama i uplatama zdravstvenog osiguranja nezaposlenih osoba evidentiranih u ovoj službi.

U programskom dijelu poseban akcent je dat na aktivnim mjerama zapošljavanja za koje su predviđena sredstva od 6.540.800 KM i koje su, ocijenjeno je danas, unaprijeđene i definisane u skladu s vladinim programskim konceptom zapošljavanja.

One u kriterijima za sufinansiranje zapošljavanja i ostvarivanja pripravničkog staža, prednost daju najboljim studentima, zlatnim značkama, a posebno u sektorima koji su prepoznati kao razvojne oblasti Kantona kao što su turizam, IT sektor, metalska industrija.

Vlada je prema Skupštini uputila i utvrđeni Prijedlog odluke o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za prvi kvartal sljedeće godine a koju je donio Upravni odbor ovog zavoda.

Ministarstvo zdravstva KS nije dalo saglasnost na ranije predloženi Finansijski plan ZZO za 2016. godinu iz razloga što ovaj zavod nije utvrdio Program zdravstvene zaštite o pružanju zdravstvenih usluga u skladu s Jedinstvenom metodologijom kojom se bliže utvrđuju kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora između nadležnog Zavoda i zdravstvenih ustanova.

Vlada je zbog isteka mandata razriješila vršioce dužnosti predsjednike i članove upravnih i nadzornih odbora u sedam kantonalnih zdravstvenih ustanova, i do okončanja procedure javnog konkursa, imenovala nove, takođe u funkciji vršioca dužnosti.

Prijedloge imenovanja vršioca dužnosti članova skupština kantonalnih komunalnih preduzeća Vlada će razmatrati na nastavku 24. sjednice naredne sedmice, saopćeno je iz Press službe KS.