BiH
0

Vlada Kantona Sarajevo odobrila upis 6.652 brucoša

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je odobrila da se u akademskoj 2006./ 2007. godini na Univerzitet u Sarajevu upiše 6.652 studenata.

Ministar obrazovanja KS-a Emir Turkušić na konferenciji za novinare kazao je da je broj studenata za upis koji je predložio Univerzitet umanjen za 380, s tim da broj redovnih studenata ostaje 3.070, kako je zahtijevao Univerzitet. Određeni fakulteti će predviđeno smanjenje broja studenata rasporediti u okviru kategorija vanrednog, paralelnog studija i studenata stranih državljana.

-Na Univerzitet će to biti proslijeđeno za dan ili dva, nakon čega će se moći objavljivati konkursi za upis – kazao je Turkušić naglašavajući da je broj studenata pažljivo razmotren u svjetlu standarda i normativa visokog obrazovanja koji definišu potreban prostor, opremu i kadar i bitan su preduvjet provođenja Bolonjskog procesa. Posebno je uvažen kriterij prostora kojim raspolažu fakulteti.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju unificira se i pojednostavljuje procedura imenovanja direktora i školskih odbora. Ovo zakonsko rješenje je bilo na Skupštini, a Vlada KS-a da danas se odredila na primjedbe iznesene u javnoj raspravi.

Značajnija izmjena se odnosi na mandat direktora koji je četiri godine i neograničen u smislu ponavljanja. Inicirano je da se u zakon ugradi da težina školske torbe, posebno za učenike nižih razreda ne bi trebala prelaziti 10 posto težine djeteta. Za osnovce ostavljeno je ograničenje da nastava ne može početi prije 8, niti trajati duže od 19.30 sati u normalnim okolnostima.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama o srednjome obrazovanju kojim se također unificira i pojednostavljuje procedura imenovanja direktora i školskih odbora. Ideja je da se razmotriti mogućnost da se obaveznost obrazovanja, koja je po zakonu odnosi na osnovno obrazovanje, proširi i na srednje obrazovanje u kapacitetu prve dvije godine srednjeg obrazovanja što je, kako kaže Turkušić, pozdravljeno na Vladi. Dodao je da takva praksa postoji u Njemačkoj. Ovo zakonsko rješenje ide na Skupštinu KS-a i u javnu raspravu.

Vlada KS-a nastavila je rad u popodnevnim satima.