BiH
0

Vlada Japana BiH donirala medicinsku opremu vrijedno 290.000 eura

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vlada Japana donirala je medicinsku opremu za potrebe devet zdravstvenih ustanova na području BiH, ukupne vrijednosti 290.000 eura.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je danas tim povodom da je oprema osigurana na osnovu Sporazuma o razmjeni nota između Vijeća ministara BiH i vlade Japana iz 2014. godine, a donaciju čine setovi hirurških instrumenata i aparati za ginekološko-akušerska i pedijatrijska odjeljenja i klinike na području cijele BiH.

Donirana medicinska oprema doprinijet će poboljšanju kvaliteta usluga zdravstvene zaštite, posebno u oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, te prenatalne i neonatalne dijagnostike.

"Ukupan iznos tog granta namijenjen sektoru zdravstva iznosi 550.000 eura. U toku su pripremne aktivnosti za realizaciju preostalih sredstava iz tog granta koja će također biti iskorištena za nabavku potrebne medicinske opreme", kazao je ministar Osmanović i istaknuo kvalitetu saradnje BiH i vlade Japana i vrijednost donacija te države Bosni i Hercegovini.

Ambasador Japana Kazuya Ogawa naglasio je da je zdravstveni sektor jedan od prioriteta pomoći Japana Bosni i Hercegovini, a dosad su osigurali ukupno oko 150 miliona KM za zdravstvene institucije širom BiH.

  • To će biti i dalje jedan od prioritetnih sektora, kad je u pitanju realizacija našeg programa pomoći za BiH - naglasio je.

Podsjetio je da se ove godine navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Japana, a današnji događaj okarakteriziran je kao još jedan dokaz dobre bilateralne suradnje dviju država.

Dokumentom o primopredaji koji je potpisan danas u Sarajevu medicinsku opremu dobit će klinički centri Tuzla i Sarajevo, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, kantonalne bolnice Orašje, Livno i Goražde, Univerzitetski klinički centar Banja Luka, Univerzitetska bolnica Foča i Zdravstveni centar Brčko Distrkt.

Direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić zahvalio je, uime tih zdravstvenih ustanova, vladi Japana za donaciju te Vijeću ministara BiH i resornom državnom ministarstvu što su vrijedno radili na detaljima koji su rezultirali realizacijom tog projekta. Riječi zahvalnosti za donaciju uputio je i pomoćnik direktora Univerzitetske bolnice Foča Stanoje Begović.