BiH
0

Vlada Hrvatske prihvatila novi sporazum sa BiH o nadzoru zračnog prometa

Anadolija
Hrvatska Vlada prihvatila je novi sporazum koji će biti potpisan sa Vijećem ministara BiH, a kojim bi se kvalitetnije i učinkovitije nadzirao zračni prostor i ostvarila saradnja sukladna sa svim evropskim i međunarodnim zakonima i standardima.

Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Hrvatske, predložio je izvješće službenog izaslanstva Republike Hrvatske o pregovorima vođenim 4. novembra 2014. godine za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu.

Konačni tekst sporazuma je prihvaćen i potvrđeno je da će Sporazum u ime Republike Hrvatske potpisati resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ova problematika je do sada bila regulirana temeljem sporazuma iz 2000. i 2001. između "Hrvatske kontrole zračne plovidbe" d.o.o. i tadašnje "Direkcije za civilno zrakoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH".

Uzevši u obzir razvoje zakonodavstva Evropske unije, kao i projekt tranzicije bosanskohercegovačkog sistema upravljanja zračnim prometom, utvrđena je potreba sklapanja novih sporazuma.

Sklapanje Sporazuma predlaže se radi potrebe rješavanja međusobnih odnosa između dviju susjednih država u području upravljanja zračnim prostorom i zračnim prometom na način koji je sukladan međunarodno prepoznatoj praksi.

Dugoročni interes koji za Republiku Hrvatsku proizlazi iz sklapanja Sporazuma jest podizanje sigurnosti odvijanja zračnog prometa i uspostava kvalitetnog nadzora u vlastitom zračnom prostoru.

Sklapanje Sporazuma naglašava koncept prekogranične saradnje, koji je u odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine utemeljen drugim međunarodnim ugovorima.