BiH
0

Vlada HNK-a usvojila odluku o isplati vansudskih nagodbi, budžetski korisnici će naplatiti potraživanja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na svojoj današnjoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na prijedlog Kantonalnog javnog pravobraniteljstva, usvojila je Odluku o pokretanju postupka za zaključenje ugovora o vansudskim nagodbama.

Također, Vlada HNK-a usvojila je Odluku o isplati potraživanja pravnim i fizičkim osobama iz Budžeta HNK-a za 2016. godinu, a temeljem zaključenih ugovora o vansudskoj nagodbi.

Zaključivanjem ugovora tužitelji su se odrekli prava na kamate dosuđene na glavni dug, kao i prava na kamate na dosuđene troškove sudskog postupka za potraživanja koja su predmet izvršenja po ugovoru te je time Vlada ostvarila značajne uštede u proračunu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o termoenergetskoj inspekciji i Zakona o izmjenama Zakona o geološkim istraživanjima HNK, koji će biti upućeni u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je usvojila mišljenje o Prednacrtu Zakona o turizmu i Prednacrtu Zakona o boravišnoj taksi u Federaciji BiH te donijela Zaključak o tomu da se usvojena mišljenja upute Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i resornom ministarstvu.