BiH
0

Vlada Federacije utvrdila Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u koji je ugrađeno da se poljoprivredno zemljište mora obrađivati - istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.

Njegovim donošenjem osigurao bi se osnov za zaštitu ovog nacionalnog resursa i spriječilo njegovo korištenje u nepoljoprivredne svrhe, oživjelo tržište i davanje pod zakup, osiguralo korištenje poljoprivrednog zemljišta na najcjelishodniji način i upravljanje napuštenim zemljištem.

Kada je u pitanju privatno poljoprivredno zemljište, ukoliko ga vlasnik ne obrađuje, omogućuje mu se da to zemljište može dati u zakup, a ukoliko ga ne da tri godine onda je nadležni općinski organ dužan to zemljište dati u zakup najmanje, odnosno najviše pet godina.

Kada je u pitanju državno poljoprivredno zemljište, ako se ne obrađuje godinu dana, onda je nadležni kantonalni organ dužan to zemljište dati da se obrađuje.

-Tim mjerama želimo potaknuti i zakonskim rješenjima osigurati da se poljoprivredno zemljište mora obrađivati, a predviđene su i određene takse za neobrađeno poljoprivredno zemljište - dodao je Ljubić.

Na osnovu tog zakona stiču se uvjeti da se ove godine počne raditi na osnovama strategije uređenja poljoprivrednog zemljišta koje će obuhvatiti niz mjera, očuvanje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, a sve radi njegovog okrupnjavanja kao pretpostavke za itenzivniju poljoprivrednu proizvodnju.

Vlada je na današnjoj sjednici, među ostalima, razmatrala devet tačaka koje predstavljaju svojevrstan presjek stanja u poljoprivredi u prošloj godini i projekcije za ovu godinu, te rješenja koja su bitna za provođenje reforme u poljoprivrednom sektoru.

Tako je usvojen Izvještaj o stanju u poljoprivredi (zeleni izvještaj) Federalnog ministarstva poljoprivrede i taj dokument će biti dostavljen na prihvatanje Parlamentu Federacije.

Cilj tog dokumenta je identificiranje stanja u poljoprivredi uz utvrđivanje makroekonomskih pokazatelja. Uz ocjene o stanju u protekloj, Zeleni izvještaj daje i prijedlog mjera za ovu godinu.

Ljubić je još izdvojio da je utvrđen i novi zakon o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je usklađen s načelima Svjetske trgovinske organizacije i EU. -Njime se osigurava nekoliko modela poticaja, odnosno brige o poljoprivredi, a jedan od njih je dohodovna potpora s tim da će taj model biti implementiran onda kada budu osigurana sredstva u budžetu, a odnosi se na pomoć starijem seoskom stanovništvu - dodao je Ljubić.

U Ministarstvu poljoprivrede radi se na strategijama razvoja u šumarstvu i sektoru voda da bi se ova tri važna sektora zaokružila strategijama i određenim zakonima koje će uređivati ovu značajnu oblast, kazao je Ljubić.