BiH
0

Vlada Federacije danas o budžetu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH (FBiH) razmatrat će danas Nacrt ovogodišnjeg federalnog budžeta, odlučio je Kolegijum Vlade ovog entiteta.

Prijedlog budžeta koji iznosi 1,8 milijardi KM bio je gotov u oktobru prošle godine, ali nije usvojen zbog, kako je ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao, nepostojanja političke volje da se to uradi, a Federaciju je od finansijske propasti spasio visoki predstavnik koji je donio odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2011.

Ako Vlada danas podrži budžet, što bi se moglo i dogoditi jer su i ministri iz SDA dali saglasnost za ovu tačku, on će nakon toga biti upućen Parlamentu FBiH.

Bevanda dodaje da nema nikakvih zakonskih prepreka da ova vlast usvoji budžet, te da nova vlada nakon uspostavljanja može vršiti korekcije. 

''Ova Vlada radi i dok ne dođe druga, mi smo Vlada. Imamo dokumente i stvar je političke volje da se budžet uputi u Parlament i usvoji'', zaključio je Bevanda.

On je dodao da je novi Predstavnički dom usvojio odluku o privremenom finansiranju, te da nema prepreka koje bi ih zaustavile da usvoje i budžet za 2011, a da stari Dom naroda može biti sazvan što je, kako kaže, ranije potvrdio i trenutni predavajući.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Damir Ljubić rekao je nema nikakvih zakonskih prepreka da novi saziv Predstavničkog doma i stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na vrijeme usvoje budžet. 

"Time bismo malo relaksirali situaciju i izbjegli eventualne posljedice i špekulacije o neusvajanju budžeta", dodao je Ljubić.

Nacrt budžeta za 2011. godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM i manji je za 50 miliona od prošlogodišnjeg.