BiH
0

Vlada Federacije BiH utvrdila Prijedlog zakona o poljoprivredi

FENA
Vlada Federacije BiH danas je u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o poljoprivredi i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ovim zakonom se određuje i uređuje poljoprivreda, sve što je funkcionalno i institucionalno potrebno u toj oblasti, ciljevi i mjere poljoprivredne politike koje dosad nisu bile određene u jednom dokumentu.

U Federaciji BiH poljoprivreda je regulirana velikim brojem propisa, ali nedostaje krovni, sistemski propis koji će odrediti sve što treba za poljoprivredu u čemu je i najveći značaj njegovog donošenja.

Ovaj zakon, kako je na konferenciji za novinare kazao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, uz druge mjere treba omogućiti bolje pozicioniranje poljoprivrede i onih koji se njome bave, povećanju obima proizvodnje, konkurentnosti i obradivih površina. On je najavio i veća izdvajanja za poljoprivredu.

Pored mjera poljoprivredne politike - mjere tržišne, strukturne, zemljišne i mjere novčanih podrški prvi put se reguliše pojam poljoprivrednog gazdinstva.

Važna novina je, dodao je Ljubić, osnivanje dva vijeća za istraživanje i stručnih savjetodavnih tijela Federalnog ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade FBiH. Cilj zakona je i da se omogući uspostava sistema praćenja i izvještavanja u poljoprivredi, što će biti osigurano osnivanjem poljoprivrednog informacijskog centra, poljoprivrednog knjigovodstva, zatim uspostava registara i evidencija potrebnih za provođenje mjera poljoprivredne politike.

Vlada je usvojila i Program iskorjenjivanja bruceloze ovaca i koza u FBiH.

Trogodišnji program, kazao je Ljubić, podrazumijeva da se sistemskim pristupom omogući u najvećoj mjeri iskorjenjivanje te bolesti, preuzimanje odgovornosti svih nadležnih institucija u tom smislu, a nužna je i koordinacija entitetskih institucija na ovom poslu.