BiH
3

Vlada Federacije BiH potvrdila: Donesena odluka o osnivanju firme INTERA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Klix.ba objavio informaciju o tome da je Vlada Federacije BiH u tajnosti osnovala firmu, ovaj organ izvršne vlasti saopćio je da je na sjednici održanoj 27. avgusta donijeta odluka o osnivanju Privrednog društva INTERA industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo.

"Zbog otklanjanja značajnog i važnog, a do sada neriješenog problema dugogodišnjeg odsustva kontrole nad imovinom Vlade Federacije BiH, Federalna vlada je na 19. sjednici održanoj 27. augusta, 2015. godine, donijela odluku o osnivanju Privrednog društva INTERA industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo", stoji u saopćenju Vlade Federacije BiH.

Iz Vlade FBiH navode da će ovo privredno društvo upravljati nepokretnom imovinom van Bosne i Hercegovine koja pripada Federaciji BiH iz pasivnog podbilansa, neperspektivnom vojnom imovinom i drugom imovinom koju je Federacija BiH naslijedila na bilo koji način.

Nadalje, društvo će se baviti i procesima dobivanja sredstava iz Evropskih fondova, odnosno izradi projekata, usavršavanju kadrova za njihovu izradu projekata, te koordinacijom i jedinstvenom strategijom entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija. Ovo društvo će u svom sastavu imati razvojne centre, tehnološke parkove, centar za prekvalifikaciju kadrova, besplatne prostore za start-up kompanije i drugu tehničku pomoć.

U okviru ovog privrednog društva biti će određeni prostori za proizvodne bescarinske zone, u kojima će fabrike proizvoditi i poslovati sa olakšicama. Osim konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima, cilj je podsticanje većeg upošljavanja i otvaranja velikog broja radnih mjesta.

Vlada Federacije BiH naglašava da se ovo privredno društvo osniva isključivo s ciljem upravljanja imovinom koja je do sada bila korištena nezakonito, čija vrijednost nije realno procjenjivana, pa je bila predmetom brojnih sudskih sporova i otuđivanja.

Vlada, također, ističe da i za ovo, kao i za svako drugo privredno društvo, predstoje zakonske procedure registracije i pribavljanja potrebnih dozvola, a za što je potreban određeni vremenski period.

Podsjećamo, direktor Agencije za privatizaciju BiH Šuhret Fazlić kazao je u nedavnom razgovoru za Klix.ba kako zakonski INTERA ne može upravljati nepokretnom imovinom van Bosne i Hercegovine koja pripada Federaciji BiH iz pasivnog podbilansa.

Razlog tome što je prema Zakonu o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka, nepokretnom imovinom van BiH koja pripada Federaciji iz pasivnog podbilansa upravlja Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka koja još nije osnovana.

"To nije u skladu sa zakonom. Morale bi se određene stvari i u zakonu promjeniti", rekao je Fazlić.

Komplatnu odluku Vlade Federacije BiH o osnivanju privrednog društva možete pogledati ovdje.