BiH
0

Vlada FBiH: Zaduženje od 60 miliona KM putem trezorskih zapisa

SRNA
Vlada Federacije BiH /FBiH/ na današnjoj sjednici odobrila je zaduženje Federacije u nominalnom iznosu do 60 miliona KM putem emisije trezorskih zapisa u toku 2012. godine.

"To je učinjeno radi finansiranja obaveza po osnovu obaveza unutrašnjeg duga utvrđenih Budžetom za 2012. godinu iz osnova stare devizne štednje i zbog izmirenja dijela obaveza po osnovu emitovanih trezorskih zapisa Federacije u 2011. godini", saopšteno je iz federalne Vlade.

Emisija trezorskih zapisa izvršiće se putem aukcije vrijednosnih papira na Sarajevskoj berzi metodom višestruke ili jedinstvene cijene, pri čemu je određeno da je nominalna vrijednost trezorskog zapisa 10.000 KM s rokom dospijeća od 182 dana.

Vlada je danas utvrdila osnovicu u visini od 315 KM za obračun plata za 2012. godinu: izabranih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i organima izvršne vlasti Federacije BiH, državnih službenika i namještenika u organima državne službe Federacije, federalnog pravobranioca i njegovih zamjenika, službenika sudske policije i zatvorskih policajaca - stražara u kazneno-popravnim zavodima, koji se finansiraju iz budžeta Federacije. 

Ista osnovica utvrđena je i za obračun plata policijskih službenika za 2012. godinu.

Ove odluke su rezultat nedavnog Sporazuma pregovaračkih timova Vlade i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Vlada Federacije je danas utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji i izbjeglicama iz BiH kojim je određuje da pravo na dogradnju postojeće, odnosno izgradnju nove stambene jedinice, mogu ostvariti povratnici kod kojih je od momenta prijema donacije do dana podnošenja novog zahtjeva za donaciju, došlo do uvećanja broja članova domaćinstva formiranjem novih porodica.
Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskom konsolidovanju rudnika uglja prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.

Donesana je i Odluka kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju autoputa na trasi Koridora Pet-ce za dionicu Tarčin-Konjic u dužini od 20,2 kilometara.