BiH
0

Vlada FBiH: Za 7 dana imenovati v.d. direktora Federalne direkcije robnih rezervi

Sarajevo-x.com
Povodom rasprave o Izvještaju nadležnih federalnih uprava o kontroli rada Federalne direkcije robnih rezervi, Vlada Federacije je u zatvorenom dijelu 42. sjednice, donijela više zaključaka.

Hrvoje Dragoje je razriješen dužnosti direktora Federalne direkcije robnih rezervi. Istrovremeno je zaključeno da se u roku od sedam dana imenuje vršilac dužnosti direktora ove institucije na rok od 60 dana, s tim da se istovremeno pokrene i konkursna procedura za popunjavanje ovog radnog mjesta. Paralelno s tim, treba završiti poslove na pripremi izmjena i dopuna zakona o robnim rezervama i o kontroli cijena, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Vlada je zadužila nadležne federalne institucije za utvrđivanje i druge vrste odgovornosti za stanje u Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Posebna Vladina Komisija, sastavljena od predstavnika resornih ministarstava, dužna je utvrditi nivo materijalne i druge štete nanesene Vladi Federacije BiH i pokrenuti aktivnosti na utuživanju i naknadi ove štete.

Na osnovu nalaza o stanju u kojem se nalazi pšenica u skladištu robnih rezervi u Orašju, Vlada je angažovala Zavod za javno zdravstvo da, u cilju zaštite zdravlja ljudi, utvrdi njen stvarni kvalitet i ispravnost. Zaduženi su Federalno ministarstvo zdravstva i Federalna uprava za inspekcijske poslove da, posredstvom ovog zavoda, pokrenu opsežne aktivnosti na provjeri stanja, kvaliteta i ispravnosti živežnih namirnica u svim skladištima robnih rezervi u Federaciji BiH.

Pored Federalne direkcije za robne rezerve, prema Zaključku Vlade, biće analizirano funkcioniranje i rad i drugih federalnih direkcija i institucija.