BiH
0

Vlada FBiH utvrdila set zakona za boračku populaciju

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je set od četiri prijedloga zakona kojima se rješava pitanje finansiranja prava demobiliziranih boraca u vrijeme nezaposlenosti.

Vlada je utvrdila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica da bi se osiguralo stabilno i redovno finansiranje mjesečne novčane naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima.

Federalni premijer Nedžad Branković na konferenciji za novinare kazao je da izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca podrazumijevaju definiranje finansiranja ukupno godišnje potrebnih sredstava za servisiranje te obaveze prema borcima.

-Procijenili smo da je optimalna varijanta da se 50 posto ukupnih prihoda zavoda za zapošljavanje i dalje usmjeri u finansiranje i primjenu ovog zakona, a da se ostatak sredstava do iznosa potrebnog za godišnje serivisiranje ovih prava obezbijedi od pripadajućih prihoda s jedinstvenog računa od PDV-a, od funkcija Federacije BiH i kantona, kazao je Branković dodajući da je za tu razliku trebalo osigurati dodatnih 76 miliona KM.

Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, u odnosu na sadašnji zakon, napravljene su određene privremene korekcije koeficijenata raspodjele prihoda s jedinstvenog računa.

Privremeni koeficijent izdvajanja prihoda od 3,05 posto treba osigurati nivo prihoda od 76 miliona KM potrebnih za demobilizirane borce. Branković je dodao da se 1,27 posto odnosi na korekciju koeficijenta raspodjele za Federaciju, a 1,78 posto na korekciju koeficijenta kantona.

U apsolutnim iznosima ukupni prihodi funkcija Federaciji bi bili umanjeni za 31 milion KM, a kantona 44 miliona KM, kazao je Branković dodajući da se procjenjuje da će porast prihoda od PDV- a kompenzirati taj manjak prihoda.

Bitno je naglasiti da bi privremeni koeficijeti izdvajanja prihoda od 3,05 važili do 2010., te da je osigurano da općine i direkcije cesta ne učestvuju u finansiranju naknada za nezaposlene demobilizirane borce.

U tom kontekstu, Vlada je danas utvrdila prijedlog izmjene budžeta FBiH za ovu godinu. Uvedena je nova pozicija na stavci prihoda u iznosu 76 miliona KM i stavka na poziciji rashoda Ministarstva za pitanja boraca u istom iznosu.

Četvrtim zakonom u vezi s izvršenjem budžeta pobliže se definiše tehnika kako će Ministarstvo realizirati tu poziciju.

-Cijenimo da na ovaj način nismo uradili ništa suprotno Ustavu. Obezbijedili smo da finansiramo onaj dio prava koji je dodijeljen demobilisanim borcima kojih sada na evidenciji ima oko 87.000 - kazao je Branković.