Sastanak
0

Vlada FBIH utvrdila Prijedlog zakona o uštedama

SRNA
Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je danas i po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o načinu ostvarivanja ušteda na platama, naknadama koje nemaju karakter plata zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, opština, vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH.

Prijedlogom zakona se privremeno, u periodu trajanja stend-by aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom, uređuje način ostvarivanja ušteda na platama i naknadama koje nemaju karakter plate zaposlenih u organima uprave, sudova, tužilaštava, izabranih funkcionera, nosilaca izvršnih funkcija i njihovih savjetnika i svim drugim institucijama i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta FBiH, kantona, gradova i opština.

Do utvrđivanja Prijedloga zakona došlo je nakon što je danas Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH, uz tehničke korekcije koje je Vlada FBiH prihvatila, podržao ovaj zakonski akt, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici je utvrđen i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku upućen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u vlasništvu FBiH.

Dopune su u skladu s nastojanjima federalne Vlade da, s ciljem ublažavanja posljedica krize, preduzima niz aktivnosti na iznalaženju konkretnih mjera za racionalizaciju troškova rada i uštede u poslovanju državnih organa i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

 Navedene dopune Zakona omogućavaju Vladi FBiH da izuzetno, u slučaju poremećaja ekonomsko-finansijske situacije u FBiH, svojim aktima može regulisati plate i druga materijalna prava članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH.

Na sjednici je rečeno da su ukupna direktna inostrana ulaganja u FBiH u 2008. godini iznosila su 436.096 miliona KM, navodi se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine. 
Iz informacije, koja obuhvata društva s kapitalom većim od 100.000 KM, vidljivo je da je među ukupno 25 zemalja, Slovenija sa 154.581.000 KM najveći inostrani ulagač, a slijedi je Austrija sa 96.407.000 KM.

U proizvodnju je uloženo 56,75 odsto investicija, trgovinu 21,76 odsto, a u bankarstvo 11,08 odsto, navodi se u saopštenju.