BiH
0

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o koncesijama

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o koncesijama FBiH i uputila ga u paralmentarnu proceduru.

Zakon ima za cilj jačanje privrednog razvoja Federacije, stvaranje učinkovitog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provedbe i razvoj koncesijskih projekata te unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija.

Koncesije mogu biti davane za privredno korištenje prirodnog bogatstva, dobra u općoj upotrebi ili drugog dobra, za javne radove i za javne usluge.

Ministar prostornog uređenja u Vladi FBiH Desnica Radivojević kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je Zakon predvidio oko 25 oblasti na kojima može biti data koncesija.

Dakle, Zakon se odnosi na dodjelu koncesija za obavljanje privrednih djelatnosti i usluga te izvođenje radova u oblastima javnih cesta, luka, zračnih luka, željeznica, korištenja voda i javnog vodnog dobra, komunalne djelatnosti, energetskih objekata, lovišta, ribolovnih voda, poljoprivrednog zemljišta, kulturnih dobara itd.

Također, ministar naglašava da kada je u pitanju postupak dodjele koncesije zakon nudi pretkvalifikacioni postupak, kao i samoinicijativnu ponudu, a radi poboljšanja koncesijskog projekta i boljeg načina odabira najboljeg ponuđača.

Postupak dodjele koncesije kreće kada koncedenti (vlade FBiH i kantona, te općinska vijeća) svojim odlukama započinju proces izbora (odluka o davanju suglasnosti za pristupanje postupku dodjele koncesije) i konačni odabir najboljeg ponuđača (odluka o dodjeli koncesije).

Propisano je da u radu komisije učestvuju dva privremena predstavnika ugovornog organa iz redova uposlenih u procesu postupka dodjele koncesije.

Federalna komisija za koncesije predstavlja samostalno i nezavisno tijelo Federacije, a njegove članove, na prijedlog Vlade, imenuje Parlament FBiH. Komisija ima sedam članova iz reda istaknutih stručnjaka inžinjerske, pravne i ekonomske struke.

Ugovorom o dodjeli koncesije definiraju se rokovi i naknade, dok je zakonom definirano da se naknade dijele tako što će 60 posto pripadati općini u kojoj se nalazi koncesija, 30 posto Federaciji BiH, dok će deset posto pripasati kantonima, a kantoni će svoje zakone morati uskladiti šest mjeseci nakon što federalni zakon bude usvojen u Parlamentu FBiH.

Na sjednici Vlade utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidnom osiguranju, usvojena je i Strategija upravljanja poljoprivrednim zemljištem te izmjena Odluke o visini troškova osnovne policijske obuke.