BiH
0

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o radu

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber izjavio je na konferenciji za novinare da je napravljena analiza postojećeg zakona u kontekstu poboljšanja određenih rješenja i njihove praktične primjene kroz daljnju reformu radnog zakonodavstva radi postizanja napretka u ostvarivanju većeg stepena socijalne pravde, veće pokretljivosti na tržištu rada, a u konačnici i zbog procesa evropskih integracija.

Novim zakonom o radu je predloženo da se preciznije i jasnije reguliraju pojedina pitanja, a uvedeni su i novi instituti koji do sada nisu bili regulirani, kao što je utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, te detaljnije uređivanje inspekcijskog nadzora radi preventivnog djelovanja i efikasnijeg suzbijanja rada "nacrno".

Naime, kazne koje se izriču po postojećem zakonu zbog kršenja Zakona o radu i rada "nacrno" još su u 'jugoslavenskim dinarima'!

Ministar Čamber je naveo da je također predviđeno detaljnije uređivanje i ostalih, ali ne manje važnih instituta koji se prije svega odnose na zabranu svake vrste diskriminacije, te uvođenje mjera protiv novih oblika diskriminacije kao što su mobing, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kao i diskriminacija u vezi sa sindikalnim aktivnostima kod poslodavca.

Novim zakonom se predlaže rješenje da se s pripravnikom zasniva radni odnos na određeno vrijeme, a volonterizam će se zamijeniti riječju besplatan pripravnički rad.

Odredbe zakona kojima se propisuje pravo na godišnji odmor također su izmijenjene i dopunjene jer nisu bile u potpunosti usaglašene s Konvencijom Međunarodne organizacije rada, što se naročito odnosi na utvrđivanje plana korištenja godišnjeg odmora, kao i utvrđivanje naknade za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

Određene dorade su pretrpjele i odredbe koje se odnose na porođajno odsustvo. Najznačnija dorada kada je u pitanju ovo pravo odnosi se na mogućnost da i otac djeteta, nakon isteka perioda od 42 dana nakon porođaja, koristi pravo na porođajni dopust ako se roditelji tako sporazumiju, rekao je ministar Čamber.