BiH
0

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o porezu na dobit

FENA
U Sarajevu je danas završena 101. sjednica Vlade FBiH na kojoj je, uz ostalo, utvrđen Nacrt zakona o porezu na dobit čiji je cilj poboljšanje rješenja u sadašnjem tekstu Zakona iz 2008. godine, odnosno otklanjanje nedostataka uočenih tokom primjene Zakona koji su dovodili do dvojbe, te usuglašavanje s drugim zakonskim propisima.

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu i projektu između Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW), Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u iznosu od 30.000.000 eura, u cilju izgradnje hidroelektrane Janjići.

Prihvaćena je i informacija o sporazumu s KfW-om, kojim Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar treba biti osigurano 100.000.000 eura za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo.

Federalna vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) Frankfurt na Majni budu osigurana sredstva za realizaciju druge faze Projekta vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda u BiH, za općine Tuzla i Zenica, u iznosu do 11.000.000 eura.

Usvojen je i Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, a ključne promjene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH koje će biti obuhvaćene ovim programom su funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije, te računovodstveno razdvajanje djelatnosti snabdijevanja na regulisano i tržišno snabdijevanje.

Vlada FBiH je danas imenovala predsjednika i članove Upravnog odbora Finansijsko-informatičke agencije, na period od četiri godine. Za direktora ove agencije imenovan je Edah Ćerimagić, a za njegovog zamjenika Ivan Đogić.

Mehmedaliju Sijarića danas je Vlada predložila za imenovanje na poziciju člana Regulatorne komisije za energiju u FBiH iz reda bošnjačkog naroda, na mandatni period od pet godina.

Vlada je također izvršila više imenovanja u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.