BiH
2

Vlada FBiH usvojila Izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci

SRNA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Federalna vlada usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH (FBiH) za devet mjeseci ove godine u iznosu od 1,390 milijardi KM, što je 63 posto planiranog.

Poreski prihodi iznosili su 904,7 miliona KM, neporeski prihodi 188,4 miliona KM, a primici od zaduživanja 297,1 miliona KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na kraju trećeg kvartala, najveći porast zabilježen je kod prihoda od indirektnih poreza na ime finansiranja relevantnog duga, koji zbog dospijeća glavnice po osnovu zaduženja od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF= bilježe rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi od poreza na dobit blagi porast od pet posto.

Primici od zaduživanja budžeta bilježe porast od 11 posto u odnosu na ostvarenje iz 2012. godine.

Prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju FBiH od 585,6 miliona KM, bilježe pad od sedam posto, kao i neporeski prihodi koji bilježe pad od 32 posto, odnosno manji su za 87,8 miliona KM.

Smanjenje neporeskih prihoda, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na neporeske prihode ostvarene u istom periodu 2012. godine, nastalo je zbog znatno većeg ostvarenja prihoda od povrata anuiteta /sredstva krajnjih korisnika za otplatu kredita/ u prethodnoj godini, te zbog sredstava od GSM licence po osnovu kojih je u prethodnoj godini ostvaren prihod od 39 miliona KM, a u tekućoj godini nije bilo ostvarenja po istom osnovu (namjenska sredstva).

Vlada FBiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod OPEK fonda za međunarodni razvoj (OFID) budu obezbijeđena sredstva za realizaciju projekta Koridor 5C - dionica Drivuša - Donja Gračanica, poddionica Klopče - Donja Gračanica, ukupne dužine 6,32 kilometra, u iznosu od 60 miliona eura.

Federalno Ministarstvo finansija podnijet će Vladi FBiH informaciju o pregovorima, kao i tekst usaglašenog ugovora između BiH i OFID-a.

Zaduženo je federalno Ministarstvo finansija da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH, radi provođenja dalje procedure u vezi sa kreditnim zaduženjem.

Za ovu poddionicu završen je glavni projekt i izvršena njegova revizija. U toku je proces eksproprijacije zemljišta i pribavljanja građevinske dozvole.

Na današnjoj sjednici donesena je uredba koja uređuje osnove organizacije i djelokrug Kancelarije Vlade FBiH za evropske integracije kao samostalne stručne službe Federalne vlade. Kancelarija će obavljati stručne i druge poslove iz oblasti evropskih integracija za potrebe Vlade i njenih stručnih tijela, premijera i zamjenika premijera, federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave.