BiH
9

Vlada FBiH: Upućen u proceduru Prijedlog zakona o transplantaciji organa

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Na ovaj način su Vlada i Federalno ministarstvo zdravstva, kao predlagatelj Zakona, odgovorili na inicijativu Udruge dijaliznih bolesnika Zeničko-dobojskog kantona kojom je ukazano na određene nedostatke postojećeg zakona.

Konkretno, riječ je o tome da sadašnje zakonsko rješenje bitno ograničava mogućnosti darivanja organa i njihova korištenja u svrhu transplantacije.

Udruga, također, skreće pozornost na nepovoljan položaj dijaliznih pacijenata, teške uvjete u kojima se dijaliza odvija i na njezinu cijenu te na stalno povećavanje broja ovih pacijenata u FBiH.

Udruga je tražila interveniranje u Zakonu na način da bude predviđen tzv. pretpostavljeni pristanak za uzimanje i presađivanje organa i tijela s umrle osobe.

Inicijativu je podržalo i Povjerenstvo za transplantacijsku medicinu pri Federalnom ministarstvu zdravstva, a razmatrao ju je i Odbor Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za zdravstvo.

Prema jednoj od novih odredaba Zakona, dozvoljeno je uzimati organe i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja, pod uvjetom da se darovatelj za života nije tome protivio u pisanom obliku.

Pisanu izjavu o nedarivanju organa i tkiva, pak, poslije smrti u svrhu liječenja punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje daje izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili nadležnom kantonalnom ministarstvu zdravstva.

Slijepa osoba, gluha osoba koja ne zna čitati, nijema osoba koja ne zna pisati i gluhoslijepa osoba daje izjavu o nedarivanju organa i tkiva u svrhu liječenja izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, pred dva svjedoka uz pomoć zakonskog zastupnika, odnosno staratelja. Pisane izjave o nedarivanju organa i tkiva mogu biti opozvane u svakom trenutku.

Do uspostave registra osoba koje nisu suglasne s darivanjem organa i tkiva poslije smrti, dozvoljeno je uzimati organe i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja samo uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.