BiH
5

Vlada FBiH: Uplaćena nova tranša od 10 miliona KM

SRNA
Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić rekao je da je Vlada uplatila Federalnom zavodu za penzijsko-invalidsko osiguranje novu tranšu od 10 miliona KM za konsolidaciju rudnika u Federaciji BiH.

Nikšić je danas u Sarajevu primio grupu sadašnjih i penzionisanih rudara "Kreke", koji su ga upoznali o rezultatima rada i aktivnostima u ovom rudniku uglja, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Istaknuto je da je ulazak rudnika u Koncern "Elektroprivrede BiH" donio veću poslovnu i ekonomsku sigurnost, te je zajednički ocijenjeno da je potrebno uložiti još napora da bi ovaj pozitivan trend bio ubrzan i unaprijeđen.

Jedan od aktuelnih problema ilustrovan na primjeru "Kreke" jeste činjenica da od 2009. godine u rudniku nije bilo novog zapošljavanja, zbog čega se stvara veliki generacijski jaz koji može izazvati dalje negative posljedice.

Pojašnjeno je da je potrebno pet godina da bi novozaposleni inženjer bez radnog iskustva postao, kroz sistem obuke i polaganja ispita, stručnjak koji može raditi po standardima i propisima koji važe u rudarstvu.

Kada je riječ o zapošljavanju, Nikšić je dao punu podršku nastojanjima da pri dobijanju radnih mjesta u rudnicima prednost imaju djeca iz rudarskih porodica.

Ukazano je i na dotrajalu mehanizaciju u rudnicima, a čiju zamjenu novom usporavaju odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Federalni premijer pohvalio je poteze koje "Kreka" preduzima u pravcu racionalizacije poslovanja, što se, posebno, odnosi na prateće službe.

Rudari su zahvalili na svemu što su premijer lično i Vlada FBiH učinili da bi poslovanje radnika uglja i status rudara bili znatno popravljeni.