BiH
15

Vlada FBiH ukinula nadležnost federalnoj inspekciji rada, a onda im naredila pojačanu kontrolu rada nacrno

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos tome što je Vlada FBiH novim Zakonom o radu ukinula nadležnost Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u oblasti suzbijanja sive ekonomije, ona je od inspektora, koliko god apsurdno bilo, naknadno tražila da se angažuju na suzbijanju rada nacrno.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmotrila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o stvaranju mogućnosti za realizaciju zaključaka koji se odnose na plan pojačanog inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa s ciljem suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada, takozvani rad nacrno.

Naime, na osnovu nedavno usvojenog Zakona o radu, federalni inspektori su u ovoj oblasti nadležni samo za nadzor nad društvima, preduzećima i ustanovama od interesa za Federaciju BiH, u kojima praktično i nema rada nacrno.

Stoga, angažiranjem Federalne uprave ne bi bili postignuti značajniji rezultati, jer je izuzetno važno vršiti inspekcijske nadzore i nad objektima za koje su nadležne kantonalne inspekcije.

Iz tog razloga danas je Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena da, u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, hitno izradi zajednički plan pojačanih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva.

Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da, u saradnji s nadležnim federalnim ministarstvima, predloži koje bi sve propise trebalo promijeniti da bi bilo omogućeno efikasnije djelovanje na suzbijanju sive ekonomije. To se odnosi na neregistrovana preduzeća, neprijavljene radnike i neprijavljenu trgovinu.

"Nakon toga uslijedit će i rad na izmjeni neophodnih propisa kako bi nadzor inspekcijskih organa u ovim oblastima bio učinjen što efikasnijim", saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić ocijenio je kako je prošlogodišnjim novousvojenim Zakonom o radu, prvi put otkako Federacija BiH postoji, ukinuta nadležnost Federalnoj inspekciji rada za kontrolu rada nacrno na području FBiH.

"Iako smo i tada upozoravali da će to proizvesti nesagledive i štetne posljedice po interese građana, SDA je odlučila da plati, ko zna koju po redu, fakturu HDZ-u jer je to bio njihov ultimativni zahtjev", kazao je Mašić.

On dodaje da je kao zastupnik u Zastupničkom domu na svakoj sjednici Parlamenta FBiH upozoravao na štetnost takve odluke i stalno postavljao ista poslanička pitanja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i Vladi FBiH, kada će se i kako to ispraviti.

Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba

"Nažalost, nikada i nikakav odgovor od njih nisam dobio. Pokazalo se da premijer Novalić ni sam ne razumije kakvu štetu nanosi Federaciji BiH svojim slijepim ispunjavanjem naloga HDZ-u. Tako je na prošloj sjednici vlada zadužila inspekciju da pojača kontrolu rada nacrno da bi ih ta inspekcija danas izvijestila da ona više ne može raditi takvu kontrolu jer joj je to novim Zakonom o radu zabranjeno", istakao je Mašić.

Mašić je kazao kako su apsurdi ove vrste nažalost postali svakodnevna praksa Vlade FBiH koju vodi premijer Novalić.

"Konačno je došlo vrijeme da i vlada i premijer shvate da se u našem društvu ne mogu sprovoditi instant reforme, lomiti preko koljena sudbina i građana i društva, kao i to da mora postojati crvena linija koja se nikada ne smije preći kada su u pitanju bilo čiji zahtjevi i ucjene, a pogotovo ukoliko dolaze od HDZ-a", rekao je Mašić.

On podsjeća da smo sve to već vidjeli na primjerima jednonacionalnih upravljačkih struktura svih javnih preduzeća kojima je sjedište južno od Ivana, mehanizmu koordinacije kojim je uloga kantona izjednačena sa državom, odbijanju Izmjena Zakona o igrama na sreću i uvođenja kladionica u sistem, odgađanju primjene seta antikoruptivnih zakona, raspodjeli sredstava za podršku kulture, pokušaju podjele Mostara, ali i pisanju pisma namjere za donatorska sredstva za marketinšku kampanju u kojoj će se reklamirati tzv. "reformska agenda", odnosno prazan balon koji je već ispuhao.

"Ukoliko su to prioriteti vlade i vlasti, a jesu nažalost, bojim se da svi imamo puno veći problem u odnosu na ono kako možda na prvu izgleda", zaključio je Mašić.