Sve štete ne mogu biti nadoknađene
0

Vlada FBiH u srijedu o prestanku važenja stanja prirodne nesreće

Sarajevo-x.com
Nermin Nikšić, Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić, Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Vlada FBiH bi na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti Odluku o prestanku važenja stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovanog velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Federalne uprave civilne zaštite.

Federalni štab Civilne zaštite danas je na sjednici u Sarajevu utvrdio Prijedlog odluke o prestanku stanja prirodne nesreće koji sutra ide na Vladu FBiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da očekuje da će Prijedlog odluke biti usvojen te da je sljedeći potez Vlade da napravi plan zaštite od poplava u saradnji sa premijerima Vlada Srbije i Crne Gore, Mirkom Cvetkovićem i Igorom Lukšićem.

Nikšić je naglasio da bi se tim planom trebao spriječiti prošlogodišnji scenario kada su poplave, koje su djelomično nastale i zbog toga što nije bilo međusobne koordinacije u sistemu hidroelektrana u regionu, napravile milionske štete.

"Napravit ćemo analizu onoga što je bilo i onoga što nije bilo dobro i na osnovu toga se pripremimo se za naredni period. Nadamo se da smo barem za 100 godina završili sa nevremenom kakvo smo imali od 4. februara", kazao je Nikšić.

Naglasio je da se ne mogu nadoknaditi sve štete čija procjena se očekuje u narednom periodu.

"Još uvijek ne možemo govoriti kolike su štete. Oni koji su zbog nemara i nebrige pretrpili veće štete ne bi trebali da traže odštetu", poručio je Nikšić.