Hitna tematska sjednica
0

Vlada FBiH u Mostaru razmatra boračke zahtjeve

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH (FBiH) trebalo bi danas na tematskoj sjednici u Mostaru da razmatra zahtjeve boračke populacije koji se odnose na ukidanje prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović ranije je izjavio da nije optimista kada je riječ o rješavanju problema i postizanju dogovora sa predsjednicima boračkih organizacija u FBiH.

   Mujezinović je ocijenio da su protesti demobilisanih boraca u FBiH i Sarajevu, koji su održani u srijedu, 21. aprila, politički motivisani i da su eskalirali u neviđeni vandalizam koji potpiruju "ubačeni elementi, koji ne vole svoju državu, nego nered i haos".

   On je upozorio da se ukidanjem prihodovnog cenzusa apsolutno ugrožava stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što bi dodatno ugrozilo 450.000 penzionera u FBiH.

   Više hiljada predstavnika boračke populacije FBiH protestovalo je 21. aprila zbog uvođenja prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca. Tokom nereda povrijeđeno je 69 građana, od kojih 32 policajca.

   Početak sjednice Vlade zakazan je za 12.00 sati.