BiH
0

Vlada FBiH: Snadbijevanje Federacije BiH energentima stabilno

FENA
Vlada FBiH je danas na sjednici u Sarajevu dopunila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz "Tekuće rezerve Vlade Federacije“ Proračuna FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime uplate dugovanja privrednih društava Pretis d.d. Sarajevo, Zrak d.d. Sarajevo i Vitezit d.o.o. Vitez prema Fondu MIO, čime bi bilo omogućeno penzioniranje 50 radnika ovih kolektiva koji su za to stekli uvjete.

Sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar u skladu sa spiskovima radnika koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu.

Tako je za 22 radnika Pretis d.d. Vogošća planiran iznos od 207.874,22 KM, za devet radnika Zraka d.d. Sarajevo 81.607,52 KM i za 19 radnika Vitezita d.o.o.Vitez 298.833,09 KM.

Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Izvješća o realizaciji bilansa energetskih potreba FBiH za prvih šest mjeseci tekuće godine, uz zaključak da je snadbijevanje Federacije BiH energentima u izvještajnom periodu bilo stabilno.

Federalna vlada je izmijenila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH iz 2009. godine. Izmjena se odnosi na brisanje odredbe po kojoj su privredni subjekti dužni dostavljati obavještenje o promjeni cijena i marži na malo za soli za ljudsku ishranu, šećer kristal, mlijeko u prahu, jestivo ulje u jediničnoj mjeri (kilogram, odnosno litra) i margarin od 250 grama.

Vlada FBiH podržala je Inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta vodoopskrbe Gradačca u iznosu do 6.000.000 eura, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.