BiH
10

Vlada FBiH se za dva projekta zadužila 57,7 miliona KM

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) prihvatila je zaduženje po dva sporazuma o finansiranju između BiH i Svjetske banke - Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), ukupne vrijednosti 57,7 miliona KM.

Kredit u iznosu 47,5 miliona dolara namijenjen je finansiranju Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Primarni cilj Projekta je nabavka roba hitno potrebnih tokom faze oporavka - logističke i robe za rekonstrukciju za sektor energetike i električne energije, kao i za oporavak poljoprivrede, pri čemu su kao početni prioriteti određeni gorivo i hrana, te poljoprivredne robe.

Sredstva su namijenjena i za rehabilitaciju strateške regionalne javne infrastrukture - transportne veze, distributivna i prenosna infrastruktura, nasipi i druga strateška javna infrastruktura, te rehabilitacija lokalnih vodovoda, puteva i mostova.

Kredit u iznosu 10,2 miliona dolara namijenjen je finansiranju Projekta zaštite od poplava Drine.

Cilj Projekta je osiguravanje veće zaštite od poplava poljoprivrednih i komercijalnih interesa i zajednica na ovom području s obzirom na veliku učestalost poplava i njihovih posljedica, zbog čega je ova investicija od prioritetnog značaja.

Oba kredita su odobrena s rokom otplate od 25 godina, uz petogodišnji grejs period i godišnju kamatnu stopu od 1,25 odsto.