BiH
0

Vlada FBiH: Saradnja s Češkom Republikom u finansiranju koridora Vc

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu ministra industrije i trgovine Republike Češke Martina Kubu koji boravi u jednodnevnoj posjeti BiH s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, prije svega u oblasti privredne saradnje.

Uz federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića sastanku je prisustvovao ambadasor Češke Republike u BiH Tomaš Szunyog i određeni broj čeških poduzetnika koji su doputovali u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Premijer Nikšić informirao je ministra Kubu o planovima Federalne vlade za pokretanje velikih infrastrukturnih radova u energetskom sektoru, pozvavši investitore i privrednike iz ove zemlje da ulažu u ove projekte, ali i u druge privredne grane.

Federalni premijer je posebno podcrtao potpunu transparentnost procedura i zajednički interes dviju zemalja u podsticanju privrednog razvoja, ali i probleme koje zbog kompliciranih propisa usporavaju realizaciju raspisanih tendera.

Ministar Kuba je naglasio da je cilj ove posjete unapređenje poslovnih odnosa i proširenje saradnje u svim sektorima kroz jasno definirane prioritetne zajedničke projekte koji bi pomogli otvaranju novih radnih mjesta u BiH, u čemu će naša zemlja svakako imati podršku državnih institucija Češke Republike.

Kao konkretan korak na ovom planu, danas je u okviru susreta federalnog premijera i češkog ministra potpisano mandatno pismo za odobrenje kreditne linije za finansiranje dijela izgradnje autoputa na Koridoru Vc na dionici Počitelj – Bijača, poddionica Zvirovići – Kravice, između Češke izvozne banke (ČEB) i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Sporazum su uime češke banke potpisali Michal Bakajs i Martin Frelich, a uime JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar generalni direktor Ensad Karić.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će ovaj sporazum, vrijedan 15 miliona eura, otvoriti puteve za jačanje saradnje kroz konkretne nove poslovne aranžmane na izgradnji Koridora Vc, ali i u drugim oblastima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.