Nastavak 5. sjednice
0

Vlada FBiH raspolaže sa 908 službenih automobila

Sarajevo-x.com
Shodno zaključku s jedne od prethodnih, za današnju sjednicu Vlade FBiH Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH pripremila je informacije o broju i upotrebi službenih stanova i vozila kojima raspolaže Vlada FBiH.

Prema dostavljenim podacima od 57 budžetskih korisnika, oni raspolažu s 908 vozila, od čega je 822 u voznom stanju, dok je 86 vozila namijenjeno prodaji ili nisu u voznom stanju. Najveći broj, odnosno 162 vozila koristi Porezna uprava FBiH, 126 Federalna uprava policije, 108 Sudska policija, 64 Federalna uprava civilne zaštite i sl.

 S ciljem racionalnijeg utroška budžetskih sredstava, u pripremi je pravilnik kojim će biti regulisano pitanje upotrebe službenih automobila u Vladi FBiH, o kojem će se Vlada uskoro izjasniti. Do tada, striktno će biti primjenjivana Uredba kojom je regulirano korištenje službenih automobila u organima i tijelima FBiH.

 Danas je zaključeno da, za sljedeću sjednicu Vlade, svako federalno ministarstvo pripremi prijedlog o tome šta treba raditi s voznim parkom koji im je na raspolaganju.

 Vlada FBiH raspolaže sa 66 stanova koje koriste izabrani dužnosnici, od čega je trenutno 12 praznih. Onima kojima je izborom nove federalne vlasti istekao mandat, poslana je obavijest da u roku od 30 dana (rok teče do kraja ovog mjeseca) napuste službene stanove.

 Tek na osnovu kompletirane informacije Vlada FBiH će odlučiti kome će ovi stanovi biti dodijeljeni na korištenje, s tim da je danas Komisija za statusna pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika zadužena da što prije rijeđi 13 podnesenih zahtjeva za dodjelu ovih stanova i donese rješenja o njihovom privremenom korištenju.

 Vlada je danas zaključila i da treba pod hitno izmijeniti i dopuniti Uredbu koja regulira korištenje službenih stanova. To tada, striktno će biti primijenjene sada važeće odredbe.