BiH
0

Vlada FBIH produžila Odluku o subvencijama penzionerima za električnu energiju

FENA/SRNA
Na zahtjev Saveza udruženja penzionera-umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine, a na osnovu Prijedloga koji je sačinilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici izmijenila Odluku o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, produživši njeno važenje i u 2013.

Za kupce električne energije iz kategorije kućanstava, kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, koji koriste penziju do iznosa zajamčene, kao i korisnike zajamčene penzije, koje je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod PIO-MIO u FBiH, s izuzetkom korisnika srazmjernih penzija s Republikom Srpskom do gore navedenog iznosa, te kupce električne energije koji ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, koji imaju izdata rješenje od nadležnih službi - centara za socijalni rad u FBiH primjenjuje se oblik smanjenja troškova za električnu energiju na način da se potrošnja ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo, odnosno 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar), subvencionira u skladu sa ovom odlukom.

Za korisnike subvencija će na računu biti posebno iskazan njihov iznos subvencije, maksimalno 5,50 KM po računu za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno sedam KM za JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, a u zavisnosti od utrošene električne energije u obračunskom periodu.

Razlika sredstava po novom obračunu bit ćr osigurana iz ostvarene dobiti JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar u narednom periodu, iz dijela dobiti koji pripada Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH upoznata je na današnjoj sjednici o davanju saglasnosti Vlade Republike Srpske na Prijedlog sporazuma o izmjeni Sporazuma između entiteta o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije.

Pošto je Vlada FBiH ranije dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o izmjenama Sporazuma između FBiH i Republike Srpske, predstoji potpisivanje ovog dokumenta.

Vladu FBiH na sjednici u Mostaru o ovome je informisao federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Zajednička željeznička javna korporacija bi bila uspostavljena kao dio transportne korporacije, prema kojoj Upravni odbor ima tri člana, i to dva iz FBiH i jednog iz RS-a.

Vlada FBiH dala je podršku Nacrtu strategije za borbu protiv nasilja nad djecom 2011-2015. godine koji joj je dostavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz sugestiju da budu prihvaćeni i ugrađeni stavovi pet federalnih ministarstava.

Kako je saopšteno iz Federalne vlade, nacrt je pripremila radna grupa od 18 predstavnika državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta BiH.

Prvu državnu Strategiju za borbu protiv nasilja nad djecom 2007-2010. Vijeće ministara BiH usvojio je 2007. godine.

Vlada FBiH usvojila je Preliminarni izvještaj Federalne komisije za procjenu šteta o posljedicama prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i niskim temperaturama u februaru ove godine.

Prema raspoloživim podacima, ukupne štete na području FBiH od prirodne nepogode (snijeg i niske temperature) iznose 59.212.174 KM, a u kantonima koji traže pomoć od FBiH 43.067.729 KM, izuzimajući Kanton 10.

Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnu komisiju za procjenu šteta da, na osnovu predstavljenih podataka, izvrše analizu šteta pretrpljenih u poljoprivredi s jedne, te ostalih šteta s druge strane i na osnovu toga predlože kriterijume za dodjelu sredstava.

Vlada FBiH prihvatila je Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o podsticajima isplaćenim u 2012. godini, prema kojoj je od planiranih 38.291.195 KM, do sada isplaćeno 31.126.543 KM.